neefikanost pravosuđa

Čačić o kaznenim postupcima: Moramo ih ubrzati, europski ideal je tri godine

03.11.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Stranka Reformisti izvijestila je u utorak kako će u hitnu saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku, po kojem bi se znatno ubrzali kazneni postupci protiv dužnosnika

"Moramo ubrzati kaznene procese, europski ideal je tri godine. Godinu dana istrage, godinu dana prvostupanjski postupak, godinu dana žalbeni postupak. Ubrzanje postupka može se postići raznim sistemskim i sveobuhvatnim promjenama u Zakonu o kaznenom postupku, ali dok to dočekamo trajat će godine, a možda i desetljeća", rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako su svi svjesni neefikasnosti pravosuđa u procesuiranju korupcije, posebno kada se radi o kaznenom progonu dužnosnika, sudaca te direktora javnih tvrtki, naglasivši da takvi procesi traju i po desetak godina, što je postao standard.

Istaknuo je da se izmjenama neće riješiti svi kazneni postupci, ali da budu oni u koje su uključeni ključni ljudi.

"Dao sam jasnu poruku o tome i na sastanku s premijerom. Predložio je da pošaljemo dokument ministru (pravosuđa Ivanu) Malenici, poslali smo ga. Poslali smo jedan primjerak i predsjedniku Republike", kazao je Čačić.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević objasnila je kako ovim prijedlogom u zakon dodaju dva vrlo jednostavna, kratka i precizna članka.

"Suština je da cijela priča od početka suđenja do pravomoćne presude traje maksimalno tri godine", kazala je Martinčević.

Dodaje kako će zakon predložiti po hitnoj proceduri te da očekuju potporu dovoljnog broja saborskih zastupnika.

"Vrlo brzo smo na lokalnim izborima. Imamo situaciju gdje postoji cijeli niz gradonačelnika i načelnika koji su u sudskim procesima, koji imaju potvrđene optužnice, imamo čak i gradonačelnike koji su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne. Svi oni u ovom trenutku redovno obavljaju svoje dužnosti i spremaju kandidature za sljedeće lokalne izbore", upozorila je Martinčević.

Čačić je dodao kako je unaprijed znatiželjan vidjeti tko bi se od saborskih zastupnika mogao suprotstaviti ovakvom prijedlogu.

"Da će se možda netko od sudaca suprotstaviti, gotovo da sam siguran", ustvrdio je Čačić.

Na pitanje hoće li inzistirati na izmjenama zakona pa makar u pitanje došla i parlamentarna većina, Čačić kaže da to uopće nije tema koja bi mogla doći u pitanje. "Ovo je tema koja nema političku ni stranačku boju", dodaje.

Izvijestio je također kako su iz županijskih sredstava nabavili pet respiratora iz Njemačke, te još tri koja je dostavilo Ministarstvo zdravstva nakon apela da ih ondje nema dovoljno.