POVRATAK U 1999.

Čačić: Hrvatskoj prijeti eksplozija nelikvidnosti

09.12.2008 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) Radimir Čačić u povodu prijedloga proračuna za 2009., rekao da se Vlada sa sindikatima i poslodavcima morala dogovoriti o rastu plaća povezanu s rastom gospodarstva i produktivnosti

Čačić smatra da se danas u Hrvatskoj ponavlja stanje iz 1999. kad je bivša HDZ-ova Vlada dovela Hrvatsku do negativna gospodarskog rasta, velike zaduženosti i nelikvidnosti.Upozorio je da Hrvatskoj nakon lokalnih izbora, na kojima će se, po njegovim riječima, masovno kupovati glasovi, prijeti eksplozija nelikvidnosti. Dodao je da će kašnjenje i izostanci plaćanja te opća nelikvidnost ponovno pogodovati korupciji.

Ocijenio je da će za financiranje države Vlada izvršiti pritisak na mirovinske fondove, s opasnošću da se dogodi isto kao i '90-ih kad je HDZ-ova Vlada 'otela mirovinske fondove svim hrvatskim građanima'. Čačić smatra da sadašnja Vlada privatni novac svih hrvatskih građana stavlja u rizične plasmane i pokrića 'nesposobne, rastrošne, neodgovorne i opasne HDZ-ove vlasti'.

Napomenuvši da sadašnja Vlada ne zna i ne može riješiti teškoće, predsjednik HNS-a kazao je da joj u tome 'smokvin list' drži SDP sudjelujući s HDZ-om u Ekonomskom vijeću, koji je, kako je ocijenio, 'šarena laž'.

Čačić je svoje neslaganje s prijedlogom proračuna ilustrirao primjerom brodogradnje za koju svaki građanin daje polovicu svoje prosječne plaće na godinu, a Vlada u proračunu nije predvidjela ni kune za izlaz iz teškoća te posrnule grane, posebno za skrb radnika koji će ostati bez posla.

Predsjednik HNS-a je iznio i prijedlog o 12 mjera za izlaz iz krize, po kojima Vlada treba zaustaviti gradnju Pelješkog mosta te stručnoj i od oporbe praćenoj reviziji izložiti sadašnja i buduća kapitalna ulaganja 'u kojima se u kombinaciji nesposobnosti i korupcije krije do 35 posto rezervi (oko pet milijarda kuna)'.

HNS, uz ostalo, smatra da bi trebalo zaustaviti zapošljavanje u državnim službama i javnim poduzećima, destimulirati izvlačenje dividenda iz zemlje te poticati reinvestiranje. Uz to, državnu riznicu trebalo bi dignuti na razinu 'cash-poola' (po modelu Varaždinske županije) te osposobiti Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) za bitno jaču investicijsku aktivnost povlačenjem novca iz mirovinskih i ostalih fondova.

Predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a Dragan Kovačević ocijenio je da je Hrvatska u strukturnoj krizi koja će izazvati i proračunsku krizu, jer u zadnjih 10 godina svake godine trošimo oko 2,5 milijarda eura više nego proizvedemo, zbog čega Hrvatska i duguje 37 milijarda eura.

Kovačević je ustvrdio da će prijedlog proračuna za iduću godinu biti teško provediv jer prihod od PDV-a ne će rasti zbog smanjenja potrošnje i ulaganja, a prihod od poreza na dobit ne će rasti zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti. Također, prihod od trošarina ne će rasti zbog smanjenja potrošnje nafte i potrošnje cigareta zbog zabrane pušenja na javnim mjestima.