NOVI VARAŽDINSKI ŽUPAN

Čačić doživljava političku renesansu, a biznis mu krahirao: stečaj, milijunski dugovi...

12.06.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Radimir Čačić nekoć je bio možda najmoćniji političar, ministar graditeljstva u doba kad su se ludim tempom gradile autoceste po Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade, i to prvi, kako ga se moralo titulirati. Bio je i manje ili više uspješan poduzetnik uz čije se poslovno carstvo vežu razne privatizacijske i stečajne priče. Danas se Čačić vraća na stare staze slave: Na lokalnim je izborima ponovno zasjeo na čelo Varaždinske županije. No što je s njegovim nekadašnjim poslovnim carstvom? Tu nema govora o sjaju i slavi. Samo o stečaju i dugovima

Okosnica nekadašnjeg Čačićeva građevinsko-turističkog poslovnog carstva, tvrtka Coning d.d., trenutno je u blokadi i predstečajnom postupku, a prema podacima Fine, krajem siječnja dugovala je 191 milijun kuna. U redu za naplatu stoji čak 695 tvrtki kojima je dužna, a sada joj je na čelu Vatroslav Vrdoljak, iskusni obavještajac, nekoć savjetnik ravnatelja SOA-e.

Poslovne udjele u njoj Čačić odavno nema, no ima ih u tvrtki Coning Alfa, u čijem je većinskom vlasništvu Coning d.d. Kako je tportal pisao, krajem 2015. investitor iz Slovačke ulazi u vlasništvo ove tvrtke te joj je Čačić suvlasnik.

Čačić je poslovne udjele u Coning Alfi vratio u svoje ruke 2015., nakon što ih je ranije prenio na nećakinju Anu Pasku.

On, koji u medijima nerijetko komentira krah koncerna Agrokor, zna kako je to biti dužan na sve strane. Naime Coning Alfa prije dva mjeseca završila je u stečaju. Koliko duguje vjerovnicima, još nije poznato jer je, baš kao i u Agrokoru, u tijeku period u kojem vjerovnici moraju prijaviti svoje tražbine.

Ostale tvrtke iz koncerna Coning - Coning inženjering, Coning ekologija i Coning turizam - brisane su iz Sudskog registra.

Propast hotelskog biznisa

Tvrtka Coning d.d. u vlasništvu je imala tri hotelska objekta: hotel Pagus na Pagu, apartmansko naselje Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu i hotel Trakošćan. Oni su u zakupu tvrtke Adriatic Tourist Resorts, kojoj je na čelu Rikard Fuchs, sin bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. Tvrtka je u suvlasništvu slovačke tvrtke Prime Tourist Resorts, koja je dio investicijske češko-slovačke grupacije J&T, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara.

Pagus, vrijedan 111 milijuna kuna, ovih dana prodaje se na javnoj dražbi Općinskog suda u Zadru, i to za dvije trećine svoje pune cijene. No javnu dražbu onemogućava upravo tvrtka Adriatic Tourist Resorts, koja ima pravo prvokupa i ovog hotela, ali i hotela Trakošćan.

Spomenuti češko-slovački investicijski fond preuzeo je kompleks Zelena Punta, zbog kojeg je Čačić godinama bio na udaru kritika jer je nekoć popularno naselje zapustio i nije investirao u njega.

Sporna privatizacija i propali megaposao u Izraelu

Povijest poduzetničkih poteza Radimira Čačića seže u 80-e. Da je privatizacija nekadašnjeg društvenog poduzeća Coning s.p.o. sporna, dokazuje i izvješće Državnog ureda za reviziju iz 2003. godine, koje je ocijenilo da pretvorba ove tvrtke nije provedena u potpunosti u skladu sa Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća.

Slučajno ili ne, vrijednost tvrtke krivo je procijenjena i u privatizacijsku masu nije ušla pozajmica od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koliko je tvrtka prije privatizacije posudila slovenskom Elanu. Nakon nekoliko godina povlačenja po sudovima, nagodbi i faktoriranja duga dio tog iznosa vraćen je Coningu, tj. Čačiću.

U to ratno doba, 1991., kad je Čačić sudjelovao i u oslobađanju varaždinske vojarne, kreće i tzv. posao stoljeća Coninga u Izraelu. U toj je državi njegova tvrtka trebala sagraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 milijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova.

Iako je Čačić u to vrijeme tvrdio da protiv njega ne postoji pravomoćna presuda zbog ovog slučaja, Poslovni.hr imao je 2008. godine u posjedu dokumente koji su dokazivali suprotno. Riječ je bila o tada pravomoćnoj presudi izraelskog suda iz 1996. godine protiv Coning holdinga, na čijem je čelu bio Čačić, a u kojoj stoji da je dužan platiti Izraelcima 8,5 milijuna dolara skupa s kamatama. Izraelski likvidatori su temeljem te presude pred Trgovačkim sudom u Varaždinu tražili naplatu potraživanja ovrhom nad imovinom Ingprojekta, pravnim sljednikom Coning holdinga, no do toga nije došlo. Presuda je na hrvatskim sudovima poništena zbog proceduralne pogreške.

A nije došlo ni do naplate 9,6 milijuna dolara, koliko je Coning holding, prema pravomoćnoj presudi iz 1999., dugovao tvrtki Zagorje.

Poslovnoj zavrzlami ovdje nije kraj. Još 1992., kada su dugovi nastali, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri Coning holdinga - Coning inženjering, Coning turizam, Coning ekologiju i Coning informatiku. Sam Coning holding preimenovao je u Ingprojekt kako bi onemogućio naplatu dugovanja jer je imovina naravno prebačena na nove tvrtke.

Čačić i njegova supruga Marija, koja je i danas na ovaj ili onaj način prisutna u svim inačicama Coninga, bili su suvlasnici i Aurum osiguranja, koje je u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Split dobilo poslove osiguranja radova i imovine. Opet, slučajno ili ne, tada je resorni ministar bio upravo Radimir Čačić.