SPAŠAVANJE POSLOVANJA

Investitor iz Slovačke preko Cipra preuzeo Čačićeve udjele u Coningu

23.02.2016 u 19:02

Bionic
Reading

Novi investitor ušao je pri kraju prošle godine u Coning Alfu d.o.o., većinskog vlasnika poduzeća Coning d.d. Investitor iz Slovačke, kao što se vidi iz sudskog registra, preuzeo je preko svog ciparskog poduzeća veći dio poslovnih udjela od Radimira Čačića, glavnog suvlasnika Coning Alfe, koji si je prije toga poslovne udjele povratio od nećakinje Ane Paska kojoj ih je prenio prije tri godine

'Nakon što je u zakonskom roku završio proces predstečajne nagodbe, Coning je u protekle dvije godine podigao poslovanje u svojem turističkom sektoru na visoku kvalitativnu razinu, završio je nezavršene projekte u građenju i polako se vratio na tržište graditeljstva. U najvećoj mogućoj mjeri podmirivao je obveze prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe, isplatio devet zaostalih plaća i uredno isplaćivao tekuće plaće radnicima. U skladu sa zakonom isplatio je otpremnine radnicima za koje se utvrdilo da su, nažalost, tehnološki viškovi', veli nam Davorin Prpić, predsjednik Uprave Coninga.

Isto tako, kako dodaje, na vrijeme je utvrđeno da su obveze u odnosu na objektivne poslovne potencijale i nakon predstečajne nagodbe vrlo visoke.

'U proteklom je razdoblju procijenjeno da postojeći poslovni kapacitet nije dovoljan za stare obveze, tekuće obveze i neophodni razvoj. Stoga se pravovremeno krenulo s traženjem strateškog partnera, investitora, što je zapravo druga faza ukupnog restrukturiranja poduzeća. Od dvadesetak potencijalnih investitora, vlasnička se struktura odlučila za investitora iz Slovačke', kazao nam je Prpić.

Partner se tražio na raznim stranama svijeta, od Amerike do Bliskog istoka, da bi se na kraju našao gotovo u susjedstvu. Potrazi je došao kraj 6. studenog prošle godine kada je Radimir Čačić sklopio Ugovor o prijenosu i stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Coning Alfa s poduzećem Rossonero Holdings Ltd. Riječ je tvrtki registriranoj na Cipru koja je time stekla vlasništvo nad tri poslovna udjela u Coning Alfi, koje ima 50,27 posto dionica Coninga. Temeljni kapital Coning Alfe iznosi 14,06 milijuna kuna, a ciparsko poduzeće preuzelo je jedan poslovni udjel u njemu nominalnog iznosa od 3,5 milijuna kuna te dva udjela u nominalnom iznosu od po 1,757 milijuna kuna. Nakon toga, Čačiću su ostala još četiri poslovna udjela u Coning Alfi ukupnog nominalnog iznosa od gotovo milijun kuna, a ostatak poslovnih udjela ukupnog nominalnog iznosa od šest do sedam milijuna kuna drži dvadesetak manjih suvlasnika tog poduzeća za upravljanje i osnivanje drugih poduzeća.

Tko su investitori?

Budući da su se ove (primo)predaje poslovnih udjela u Coning Alfi, većinskom vlasniku Coninga, odvijale daleko od njihovih očiju, neki zaposlenici Coningovih turističkih objekata pogrešno su zaključili da su samo njihovi kompleksi dobili novog vlasnika, odnosno da su prodani slovačkom investicijskom fondu J&T Group koji će u njih investirati. Takvo nagađanja, međutim, ne čude jer u sklopu spomenute grupacije djeluje J&T Bank, vlasnik banke VABA koja je svojim klijentima u Hrvatskoj i inozemstvu već gotovo godinu dana nudi odmor upravo u turističkim odredištima Coninga. Usto su, nakon preuzimanja varaždinske banke, najavljivali i ulaganja u hrvatske turističke komplekse, osobito na Jadranu. U J&T Banku, međutim, ne potvrđuju da bi oni ušli u Coning Alfu, ali sasvim sigurno znaju tko se nalazi iza ciparskog Rossonero Holdings Ltd jer je njegovo dosadašnje poslovanje isključivo vezano uz Češku, odnosno Slovačku, sudeći prema dostupnim poslovnim podacima.

Među tim manjim suvlasnicima Coning Alfe je i Ivan Paska, brat Čačićeve supruge Marije, otac Ane Paska kojoj je početkom 2013. tetak Radimir Čačić prenio sve svoje poslovne udjele u Coning Alfi nominalne vrijednosti osam milijuna kuna, i to za osjetno manju kupoprodajnu cijenu. Iste te poslovne udjele sredinom prošle godine Paska je prenijela, odnosno vratila Čačiću, ali nije poznato pod kojim uvjetima, odnosno cijeni.

'Nakon završetka druge faze, sada očekujemo aktivnosti u okviru treće i završne faze restrukturiranja Coninga. To je ulaganje novog većinskog vlasnika u razvoj turističkih kapaciteta kako bi poduzeće većom razinom prihoda i operativne dobiti moglo dugoročno stabilno poslovati. Drugu fazu smo završili na vrijeme, ali vremena je za akciju malo jer se nalazimo pred samim početkom turističke sezone na Jadranu za koju imamo sve parametre da bi trebala biti još uspješnija od protekle u kojoj smo imali rast više od 20 posto', naglašava predsjednik uprave Coninga Davorin Prpić.

Golf u Trakošćanu?

Uz poslovanje u sektoru graditeljstva, Coning je nastavio poslovati i u turizmu kroz hotel Pagus na Pagu, Apartmansko naselje Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu i sve posjećivaniji hotel Trakošćan. Opterećen visokim obvezama, Coning nije poslovao lako, pa se izlaz vidio u strateškom partneru jer nije nedostajalo zahtjevnih razvojnih planova među kojima je bila i izgradnja golf-igrališta uz hotel Trakošćan, odnosno nedaleko od istoimenog dvorca smještenog u jedinstvenom okruženju kojim dominira jezero.