istup predsjednika

Butković: Milanović zabranom dolaska novinaru napravio nezapamćen potez

05.07.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je kao nezapamćen potez ocijenio istup Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je novinaru Jutarnjeg lista onemogućio dolazak na jučerašnju konferenciju za novinare

"To je potez koji je nezapamćen, ne znam da li se to ikad dogodilo koliko imamo Hrvatsku. Mislim da nije dobar potez", komentirao je Butković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Novinaru Jutarnjeg lista Krešimiru Žabecu u utorak nije omogućen dolazak na konferenciju za novinare predsjednika RH Zorana Milanovića, a predsjednik je to popratio objašnjenjem kako to "nije medijska kuća nego kartel", a njegov glasnogovornik Nikola Jelić je rekao da mu dolazak nije zabranjen nego da nije bio ni pozvan.

"Svatko od novinara ima pravo doći, pitati i znati. To je smisao novinarske profesije. Zabraniti dolazak - to nije normalno", dodao je Butković.

Vezano za imenovanja novog ravnatelja VSOA-e oko kojeg još uvijek nema dogovora između predsjednika Vlade i predsjednika Republike, iako za pet dana istječe mandat aktualnom ravnatelju, generalu Ivici Kinderu - Butković smatra da cijela ta situacija "nije i ne može biti dobra", no vjeruje da će do nekog rješenja i kompromisa doći.

"Na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno obavještajnih agencija će se vjerojatno naći neko rješenje da bi služba funkcionirala što je nužno i dobro da se nađe", rekao je, ponovivši uvjerenje da je Vlada predložila čovjeka koji ima sve reference i da se radi o dobrom kandidatu.

"Predsjednik se nije složio, pitajte ga još jednom zašto", dodao je.

Zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) koji su zatražili ispunjenje 11 zahtjeva kojima bi im se poboljšao život, među kojima je povećanje mirovina za 10 posto tijekom iduće četiri godine, Butković je ocijenio kao pripremu za izbore.

"I oni se pripremaju za izbore, to nije ništa novo i oni traže prostor na političkoj sceni", komentirao je, dodavši da se Vlada u skladu s gospodarskim rastom uvijek gleda da umirovljenici imaju što veće mirovine "i to ćemo činiti i dalje".