sjednica o aferi ina

Burno uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća: Grmoja Habijana nazvao cinkarošem, a ovaj mu uzvratio da je sektaš

05.10.2022 u 20:05

Bionic
Reading

U utorak bi se trebala održati sjednica Antikorupcijskog vijeća na kojem bi se trebalo govoriti o nezakonitostima u INA-i. O tome su u RTL-u Danas govorili HDZ-ov Damir Habijan i Mostov Nikola Grmoja

Nikola Grmoja je komentirao zašto bi bivši šef JANAF-a Dragan Kovačević trebao svjedočiti.

'Imali smo niz predstavki vezanih uz INA-u i odlučili smo krenuti u seriju saslušanja. Jedan od prijedloga je bio da se ispita slučaj da se ide u gašenje sisačke rafinerije i da se hrvatska nafta preusmjeri prema Mađarskoj. Nije Dragan Kovačević jedini pozvan, pozvan je premijer, Tomislav Ćorić, Tena Mišetić, svi koji su bili na navodnom sastanku. Mogli su sutra doći i iznijeti svoju verziju priče. Ovo što HDZ govori da se radi o uskočkom optuženiku, to im je bio olakšavajući faktor. Ako imaju argumente mogli su doći, ali očito argumenti i činjenice nisu na njihovoj strani', rekao je Grmoja za RTL.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić otkrio je zašto neće doći na sjednicu i osvrnuo se na gašenje sisačke rafinerije.

Damir Habijan je rekao da se ne govori o tome tko bi trebao biti saslušan već da se govori o tome da suštinski odluka koje je donijelo Nacionalno vijeće nije utemeljena i nema uporište u odluci o osnivanju Nacionalnog vijeća.

'U zadaćama koje su jasno navedene u Članku 2. takve ovlasti nema. Poslovnik propisuje javno saslušanje koje je 2018. ušlo u Poslovnik na prijedlog HDZ-a, ali ono je predviđeno za matična radna tijela. Ja sam pravnik i legalist. Kao saborski zastupnik dao sam prisegu u Saboru da ću poštivati Ustav i zakone. Poslovnik o radu Sabora je organski Zakon. Kao potpredsjednik Vijeća smatrao sam da ako se s nečim ne slažem da moram poduzeti određeni korak', pojasnio je Habijan.

'Kada smo kod gospodina Kovačevića, ono što je interesantno je da kolega Grmoja želi saslušati Kovačevića, sjetimo se što je o njemu govorio prije dvije godine. Zašto sam protiv ovog saslušanja? Iz razloga jer imamo određene kaznene postupke koji su u tijeku. Vodeći paralelni sustav možete inkriminirati cjelokupni postupak. Uostalom, gospodin Kovačević koji je okrivljen i osumnjičen u kaznenom postupku u pogledu JANAF-a sada će govoriti o upravljanju INA-i. Mi ćemo na Nacionalnom vijeću saslušavati nekoga tko je stranka u drugom kaznenom postupku. Govorim o postupcima koji se vode i o tome da Grmoja želi biti istodobno i istražitelj, tužitelj i sudac', rekao je Habijan za RTL

Grmoja je na to rekao da Antikorupcijsko vijeće treba predlagati unaprjeđenja, strategije kako bi se uspješno borili protiv korupcije.

'Kako bismo to mogli napraviti ako ne organiziramo javna saslušanja, sjednice, ne vidimo gdje su problemi u korporativnom upravljanju u INA-i, gdje se događaju rupe u sustavu. Ovo što radi kolega Habijan je pomalo bijedno. Mi smo s velikom većinom, s osam glasova na Antikorupcijskom vijeću koje čini 11 ljude donijeli odluku da se ide u javno saslušanje. On kao neki sitni cinker ide nas cinkati odboru za Ustav da donose odluku da ne možemo saslušavati. U 30 odbora imaju većinu i problem je jedan gdje oporba ima većinu i gdje su donesene određene odluke. Mene obavezuje kao predsjednika zaključak Vijeća, ja ću ga ispuniti, tako da ne znam čemu ovakva panika jer sve što je HDZ napravio je napravio na korist vlastite štete. Danas imenuju Zekanovića u Antikorupcijsko vijeće kako bi opstruirali', kazao je Grmoja.

Habijan je kazao kako je oko svega nastao bauk jer Grmoja želi incident i kaos. 'Ključno je, kaže da sam cinkaroš. Mogu reći da je Grmoja tipični predstavnik sekte. Ne poštuje pozitivne propise RH, samoodluku Sabora. Ne poštuje hijerarhiju, institucije. Ako ima osnovne sumnje da je bilo tko počinio kazneno djelo, to ste dužni prijaviti institucijama. Grmoja je tipičan primjer sektaša', rekao je Habijan za RTL

Grmoja je rekao da ne prejudicira bilo čiju krivnju, već da želi ispitati sve koji su spremni doći pred Antikorupcijsko vijeće, te da će javnost donijeti svoj sud. 'Ovaj strah koji je očit od saslušanja; zabranili bi ga da mogu, ali sam poručio da niti jedna zemaljska sila, zvala se ona HDZ, ne može zaustaviti saslušanje', ustvrdio je.

Habijan je komentirao zašto HDZ-ovci ne dođu i kažu što se dogodilo.

'Smatram da se to ne može održati pred Nacionalnim vijećem. Imate 29 radnih tijela u Saboru. Prije dva tjedna imali smo na Odboru za gospodarstvu, gdje je predsjednik gle čuda gospodin Tušek iz HDZ-a, tematsku sjednicu o radu HERA-e i HROTE. Četiri sata smo raspravljali, nitko se ne boji, ali postoje propisi kojih bi se trebali pridržavati', kazao je Habijan.

Na pitanje može li se ispitati svjedoke pred istražnim saborskim povjerenstvom, Habijan je kazao da je to propisano. 'Da budemo jasni. Članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima kaže da se u pitanjima u kojima se vodi sudski postupak ne može se osnivati istražno povjerenstvo', kazao je Habijan.

'U školi je Habijan učio pravo, a cilj prava je da se ispuni svrha, a ne da se fiškalskim trikovima ide spriječiti Antikorupcijsko vijeće u pronalaženju rupa u sustavu zbog kojih se događa korupcija', rekao je Grmoja za RTL