ZAREDALE IZVANREDNE SITUACIJE

Burno u Otvorenom: U kuću su mi ulazile fekalije, susjeda je vikala - dečki, idite u ustavu i dignite branu... Je li vas bar malo sram?

27.07.2020 u 23:38

Bionic
Reading

Prvo epidemija, nakon toga potres, sada i poplava. Što je sljedeće? Kako su Hrvatska i njezin glavni grad spremni za elementarne nepogode i izvanredne situacije? O tome su u emisiji Otvoreno HTV-a raspravljali stanovnik zagrebačkog Trnja Domagoj Vorberger, direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot, predstavnik Hrvatskih voda Zoran Čavlović, saborski zastupnik stranke Možemo Tomislav Tomašević, saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Opisujući situaciju kada je sve poplavilo, Vorberger je rekao kako je susjed došao njemu i počeo vikati da izađe iz stana zato što 'šahtovi' lete van.

'Nakon osam minuta od toga, u kuću mi je počela ulaziti voda, fekalije. Susjeda je vikala, dečki idite u ustavu i dignite branu. Rekao sam kako mi to ne smijemo, a ona je rekla, dajte to su već radili... Mom prijatelju i susjedu je izlazila voda kroz sifone. Bandić priča da su to bili podrumski stanovi, ali ne. To su najnormalnije kuće s dozvolama', rekao je Vorberger u Otvorenom.

'Mi nismo razmišljali, išli smo dići ustavu do kraja. Bilo je teško. Moja je supruga onkološki bolesnik i mi držimo kuću sterilnom i sada zamislite da u moju kuću ulaze fekalije', govori Vorberger. Nekoliko puta tijekom emisije pitao je Čavlovića i Galijota je li ih barem malo sram te poručio da on zbog njih osjeća 'susramlje'.

  • +3
Otvoreno o poplavama Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na pitanje kako je moguće da ljudi moraju provaljivati u ustave Hrvatskih voda, Čavlović je rekao kako za to nema potrebe zato što te ustave nisu za odvodnju fekalnih voda u Savu.

'Na ovom mjestu je mješoviti sustav kanalizacije i njime upravljaju jedinice lokalne samouprave, rekao je i dodao kako je DHMZ dao svoju prognozu u petak i dao crveni alarma za središnju Hrvatsku i zagrebačku regiju. Hrvatske vode su dale svoju prognozu i poslale je na 180 adresa, na sve sudionike obrane od poplava.

'Ustava o kojoj govori gospodin Vorberger je bila zatvorena upravo zbog prognoze da ne bi Sava 'ušla' i poplavila', rekao je te je pojasnio kako je funkcija ustava da spriječe vodu ulazak vode koja može ući u ovaj sustav. Rekao je kako se radi o mješovitom sustavu kanalizacije gdje voda ne ide u Savu već prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba. Čavlović je naglasio kako je ova oborina koja je pala u 3 sata, bila veća je veća od srednje mjesečne oborine koja je pala u zadnjih 50 godina, a po nekim analizama to je 100 godišnji povratni period.

'Bila je najava i ne postoji sustav kanalizacije koji takvu količinu vode može 'progutati'', rekao je i dodao kako je ova sva voda trebala ići na uređaj za pročišćavanje voda.

Galijot je na pitanje što se događa nakon naglog rasta oborinskih voda koje odlaze u kanalizaciju i zašto one moraju ići na uređaj za pročišćavanje voda, a ne direktno u Savu kako ljudima ne bi poplavile kuće te zašto je Ilica poplavljena, odgovorio: 'Desilo se to da je u 4 sata došlo na području Zagreba do oborina od gotovo 80 litara po metru kvadratnom. Računajući slivnu površinu koja seže od vrha Medvednice pa sve do Save na jugu, radi se o ogromnoj površini koja je prihvatila oborinsku vodu i u konačnici ta je voda završila u javnom sustavu odvodnje mješovitog tipa koji se nalazi sjeverno od Save i to je naša odgovornost', naglasio je Galijot.

'Ta voda nije ni trebala doći u sustav javne odvodnje da je na 19 retencija bio zatvoren temeljni ispust koji je trebao zaštititi Zagreb u prvom valu od prvih 2 sata vode koja se slijevala niz Sljeme', rekao je Galijot i naglasio da je došlo do bujica sjeverno od Ilice i to nije bio sadržaj fekalija već bujične rijeke koje su tekle niz sjeverni dio Zagreba.

'Ono što se desilo na ustavi Kuniščak je nešto što se primarno mora napomenuti, da je ona otvoreni vodotok, odnosno potok putem kojeg su oborine završavale u Savi. Kako se Zagreb širio, kanali su se 'zacjeljivali' i došli s kolektorom do ustave Kuniščak. Ona nije namijenjena za rasterećivanje javnog sustava odvodnje u normalnim uvjetima rada, a kod ovakvih enormnih padalina, ta je ustava trebala biti regulirana od strane Hrvatskih voda', naglasio je Galijot.

Čavlović je rekao da nije problem pustiti ustave, ali je pitanje zašto to nitko nije tražio od Hrvatskih voda.

Tomašević je ukazao kako postoje retencije na padinama Medvednice, kako postoji politika natkrivanja potoka Črnomerec, te kako postoji politika spajanja oborinskih i mješovitih voda u jedan sustav na velikom dijelu centra grada. Kako kaže, to se spaja na glavni odvodni kanal i na pročistač voda te sve ide u rijeku Savu.

'Obaveza je da mješovita voda prođe kroz pročistač, ali to je tolika količina vode da ona samo prođe te zajedno s fekalnom ode u Savu', rekao je Tomašević.

Domagoj Ivan Milošević je rekao da se on zalaže da imamo kvalitetne javne službe koje su efikasne i uvijek na licu mjesta.

'Građane ne zanima je li nešto državna ili lokalna razina. Oni plaćaju dovoljno poreza i prireza i ne bi trebali razmišljati o ničemu', naglašava i dodaje kako upravo stoga političari moraju ustrojiti sustav koji će besprijekorno funkcionirati. Istaknuo je da kada se upravlja gradom upravlja se ne samo onim što je nad zemljom, već i onim što je pod zemljom.

'I bez ovih prirodnih nedaća, treba održavati i ulagati u infrastrukturu', rekao je.

  • +4
Zagreb: Milan Bandić obišao je sanaciju Miramarske ulice nakon jučerašnje poplave Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Tomašević mu je replicirao i rekao kako nije siguran koliko se dobro upravlja podzemljem ili koliko podzemlje upravlja gradom. Rekao je kako HDZ zadnjih 5 godina 'drži ljestve' Milanu Bandiću da radi to što radi, te da je infrastruktura u ovakvom stanju takva kakva je isključivo zbog HDZ-a.

Tucaković je naglasio kako se poduzelo puno preventivnih mjera s obzirom na 'sezonu' da ako se i dogodi požar budemo što spremniji.

'U suradnji s DHMZ-om povećavamo stupanj pripravnosti. Ovih ćemo dana početi s izviđačkim letovima air traktora, uključit ćemo i besposadne letjelice na područjima za koje smatramo da ih treba promatrati, ophodnje vatrogasaca, policije i suradnja s vojskom', istaknuo je Tucaković.

Cijelu emisiju možete pogledati na hrti.hr.