šef Vodoopskrbe i odvodnje

Galijot: Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama

27.07.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot rekao je u vezi s posljedicama poplave koja je proteklog vikenda pogodila Zagreb da je u nevremenu palo gotovo 80 litara kiše po metru četvornome, što sustav nije mogao podnijeti.

"U nevremenu u subotu palo je gotovo 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sustav je bio dupkom pun i sva voda s Medvednice do Save došla je do glavnog odvodnog kanala i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", rekao je Galijot u ponedjeljak u izjavi za novinare.

Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, vrijednom 22 milijuna kuna, koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama, dodao je.

Galijot je podsjetio da su u prvoj noći poplave primili oko 400 poziva, a u nedjelju ih je bilo samo 35.

"Do kraja mjeseca pripremljena je dokumentacija, koju smo pripremali devet mjeseci, za uspostavljanja nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba. Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo s preljevima regulirali status vode koja teče kroz javni odvod", rekao je Galijot odgovarajući na pitanje što građani ubuduće mogu očekivati.

Dodao je kako je, kad je riječ o trećem stupnju otpadnih voda, ishođena građevinska dozvola, a procedura za izgradnju trebala bi biti ove jeseni. "Taj se projekt planira financirati novcem iz EU fondova", istaknuo je. 

Zbog kišnog nevremena koje je u petak i nedjelju pogodilo Zagreb, poplavljene su ulice i mnoge zgrade, posebice u središtu grada.

  • +4
Direktor tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Marin Galijot dao izjavu za medije Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Voda je, među ostalim, u nedjelju ponovno prodrla u podrum bolnice u Klaićevoj ulici, gdje je u petak poplavljena ljekarna, te u kantinu. Poplavljene su, među ostalim, podrumske prostorije Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu, a krov je procurio na zgradi PMF-a, koja je oštećena u potresu.