POLITIKA I VJERA

Burku na stranu, znate li što su nikab, hidžab...?

08.12.2016 u 21:40

Bionic
Reading

Da je burka postala, ako ne prvo onda možda među najvažnijim političkim pitanjima u Njemačkoj, dokazala je ovih dana kancelarka Angela Merkel najavivši zabranu njena nošenja. Ovu najavu treba gledati u kontekstu političke situacije u toj zemlji. Naime, oštriji stav od onog što ga je do sada imala prema stotinama tisuća imigranata koji su došli u Njemačku tijekom izbjegličke krize pokušaj je kancelarke da se još jedan mandat zadrži na vlasti s obzirom na skore izbore. 'Veo preko cijelog lica treba biti zabranjen', kazala je osvojivši frenetičan pljesak stranačkih kolega. Ipak, Merkel zaziva tek zabranu burke, odjevnog predmeta tradicionalnih muslimanki koji ih potpuno pokriva. A što je s hidžabom i nikabom?

Godinama se u europskim zemljama s velikim postotkom muslimana diskutira o zabranama pojedinih odjevnih predmeta muslimanki. Diskusije se uglavnom vode oko burke, tkanine koja potpuno prekriva lice i tijelo žene. Jedini je prorez ostavljen za oči, no i on je često prekriven mrežicom.


Upravo su burke zabranjene u mnogim europskim zemljama, a Njemačka će se, ako zakon stupi na snagu, među posljednjima ukrcati na vlak zabrane takvog pokrivala. Naime, burka, tj. potpuno prekrivanje lica, već je zabranjena u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj… a običavaju je nositi žene u izrazito konzervativnim muslimanskim zemljama Bliskog istoka te Afganistana.


U Hrvatskoj pak nema njene zabrane, no želite li dobiti dokumente, lice vam na fotografiji mora biti vidljivo od čela do brade.

Blaža varijanta burke je nikab. Riječ je o velu za lice s prorezom za oči, a uz njega se nosi marama. On je također zabranjen u zemljama koje zabranjuju burku jer i on gotovo u potpunosti prekriva lice.


Light verzija muslimanskih pokrivala je hidžab. Riječ je o marami koja prekriva vrat i kosu, a lice ostaje izloženo pogledima.

Manje poznata varijanta je al almira. Ona se pak sastoji od uske kape i marame prebačene preko nje.


Buru je u Francuskoj pak izazvalo pitanje zabrane nošenja burkinija, tj. kupaćeg kostima koji prekriva veći dio tijela. Nakon terorističkog napada u Nici ove godine gradonačelnik susjednog Cannesa zabranio je kupanje u burkiniju.

Prema informacijama koje je tportal nedavno dobio među islamskim predstavnicima u Hrvatskoj, kod nas nema žena koje nose burku.

Neke muslimanke u Hrvatskoj tradicionalno nose hidžab. Prije nekoliko godina veliku medijsku pažnju privuklo je odbijanje PU istarske da mladoj djevojci u Puli, koja je inzistirala na fotografiji s hidžabom, odbije izdati vozačku dozvolu. Danas se tako nešto ne može dogoditi jer je uz pripadajući pravilnik MUP precizirao i kako trebaju izgledati fotografije za e-dokumente.