IVIĆ ODBACIO OPTUŽBE HDSSB-a

'Burić je koketirao s pokretom za Jugoslaviju'

12.04.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić odbacio je današnje izjave jednog od čelnika stranke HDSSB Dinka Burića koji ga je prozvao da braniteljski status ima i za vrijeme prije osnivanja njegove brigade

'Za razliku od Dinka Burića, Tomislav Ivić se odmah nakon demokratskih promjena 1990. godine stavio na raspolaganje novoizabranoj hrvatskoj vlasti te bio imenovan na mjesto komandanta štaba Teritorijalne obrane bivše općine Valpovo.

U vrijeme dok su Dinko Burić i pojedini još koketirali s Pokretom za Jugoslaviju, Tomislav Ivić pristupio je zajedno s tada manjim brojem hrvatskih domoljuba aktivnom organiziranju naoružanih dragovoljačkih skupina u Valpovštini.

Prve dragovoljačke skupine dobile su oružje u jesen 1990. godine i otpočele s organiziranom vojnom obukom koja je provođena u tajnosti s obzirom na tadašnje okolnosti, o čemu i danas može posvjedočiti 50-ak preživjelih sudionika tih događaja. Svi oni imaju priznat status dragovoljaca Domovinskog rata od 1990. godine, a ne samo Tomislav Ivić', reakcija je ministra Ivića.

Ministar dodaje da Burić, član predsjedništva Glavaševa HDSSB-a, o osnivanjima ratnih brigada u Valpovu ne može ništa znati jer 'niti je u navedenim aktivnostima sudjelovao, niti bi bilo dobro da je o njima bio obaviješten'. 'Naoružane dragovoljačke skupine bile su vojna jezgra kasnije formirane 107. brigade', to je Ivić naveo kao razlog evidencije svog braniteljskog staža prije osnivanja brigade.

Ivić je djelomičan registar branitelja nazvao lažnim i prepunim netočnosti, o čemu, kaže, svjedoči i njegov primjer.

Burić je Ivića napao na današnjoj press konferenciji HDSSB-a u Osijeku na kojoj je izjavio da se u ministrovom braniteljskom stažu vodi i lažnih 298 dana sudjelovanja u ratu na osnovu kojih je, navodno stekao dodatnih 1.490 bodova i veći udio dionica Braniteljskog fonda.