145 KILOMETARA NA SAT

Bura u Makarskoj kidala tende, rušila stabla i dalekovode

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.05.2012 12:40
  • Objavljeno 17.05.2012 u 10:56
bura_makarska

bura_makarska

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Olujna bura što puše u Makarskoj brzinom od osamdesetak, na udare do 110 kilometara na sat, sa zabilježenim orkanskim udarima vjetra od 145 kilometara na sat, pričinila je i štete.
Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Olujni vjetar, prema informaciji Gradskog centra Osejava, oštetio je manje ugostiteljske i druge objekte i pokidao tende, pričinio štete na nekoliko kioska, a potopljene su i dvije brodice u gradskoj luci. Ima manjih oštećenja elektrovodova i nadzemnih telefonskih kabela, štete u park šumama Osejava i Sveti Petar, a štete ima i u maslinicima i vinogradima te na povrtnim kulturama.

Na državnoj cesti D8 kao i na dijelu prigradskih prometnica ima više polomljenih grana koje cestari uklanjaju pa se vozačima preporuča pozornija vožnja.

Zbog bure od jutros u 6 sati u prekidu je trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču. Trajekt Pelješčanka nakon jutrošnjeg isplovljenja iz bračke luke, zbog jakog vjetra u Bračkom kanalu, a posebice bure u Makarskoj, vratio se u Sumartin.

Na Biokovu pada snijeg, visina mu je i do 10 centimetara, a temperatura na najvišem vrhu Svetom Juri spustila se na minus tri Celzijeva stupnja, doznaje se od dežurnog tehničara na televizijskom odašiljaču Gorana Mucića. "Ovo je malo ranija zima jer snijeg na Biokovu nije godinama uobičajen polovicom svibnja", dodao je Mucić.

Na području Makarske jutros se u 5,01 sati osjetio potres umjerene jakosti s epicentrom 17 kilometara sjevernoistočno od Makarske kod mjesta Dragljane, na području Vrgorca. Magnituda potresa bila je 3,1 prema Richteru, a u epicentru intenziteta IV stupnja MCS ljestvice. Po izvješću Seizmološke službe RH, materijalne štete nije bilo.

Olujna bura ometa promet

Zbog olujne bure za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Gornja Ploča te državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački, obilazak je preko Udbine, Gračaca, Obrovaca i Karina, a Paški most otvoren je samo za osobna vozila, izvijestio je u 11,30 sati Hrvatski autoklub (HAK).

Dionicom autoceste A 7 između čvorova Orehovica i Sv. Kuzam, zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na dionici Jadranske magistrale (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Za sav promet zatvorena je cesta D218 Dobroselo-Mazin zbog srušenog drveća.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj u zoni čvora Zaprešić zatvoreni su zaustavni i vozni trak. Iz smjera Zagreba zatvoren je krak prema Zaprešiću, a u smjeru Zagreba priključni krak na autocestu sa zagorske magistrale.


Na graničnim prijelazima Plovanija, Kaštel, Rupa, Vinjani Donji, Bregana i Macelj pojačan je ulazak, a na Bajakovu i Slavonskom Brodu izlazak osobnih vozila.

Zbog bure u prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka, katamaranske linije sa Visa, Lastova, Korčule, Hvara i Brača za Split.
Prognoza prom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi