NELLA SLAVICA

Bunt turističkih vodiča: Nova šefica NP-a Krka već prvim potezima izazvala bijes

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 01.04.2019 09:57
  • Objavljeno 01.04.2019 u 09:31
Nella Slavica

Nella Slavica

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nova ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nella Slavica odlukom da od 1. siječnja iduće godine područjem NP-a Krka mogu voditi grupe samo turistički vodiči s položenim stručnim ispitom, izvedenim po posebnom programu na Veleučilištu u Šibeniku, izazvala je pobunu turističkih vodiča na lokalnoj i nacionalnoj razini

'NP Krka zapošljava 14 vodiča interpretatora, no kako raste broj posjetitelja, veće su i potrebe za kvalitetnim turističkim vodičima koji će znati prezentirati sve vrijednosti parka', objašnjenje je ravnateljice NP-a Krka Nelle Slavice, piše Večernji list.

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Kristina Nuić Prka poslala je dopis čelništvu NP-a Krka, u kojem je tražila objašnjenje 'na temelju kojeg propisa je odlučeno da se zabrane već stečena prava, licence i ispiti te da se ponovo polaže isto uz naknadu?' Istaknula je kako je ovaj postupak protuzakonit, nekorektan i neprofesionalan. Također ih zanima zašto nisu obavijestili o tome turističke agencije, kao i Hrvatsku obrtničku komoru.

'Također, u tekstu na internetskoj stranici NP-a Krka objavljuje se mogućnost vođenja i onim vodičima koji nemaju položen ispit za Splitsko-dalmatinsku županiju, što je protivno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, a onim vodičima koji imaju položen poseban dio ispita za Šibensko-kninsku županiju odobrava se popust od 10 posto, što diskriminira sve vodiče izvan te županije', ističe Nuić Prka te dodaje kako će protestirati ako se ustraje na ovoj odluci.

Na njihovu stranu stalo je i Ministarstvo turizma te također smatra kako je postupak protiv zakona.

'Mišljenja smo da se najavljeno obrazovanje za turističke vodiče koje organizira Javna ustanova NP Krka može prihvatiti samo kao neobavezno, ali nikako kao uvjet. Osim što ne bi bilo sukladno odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, predstavljalo bi trošak za turističke vodiče', navode u Ministarstvu turizma.

Prvi seminar trebao je biti održan proteklih dana, a do kraja godine bit će organizirana još tri, po cijeni od 1700 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!