traže referendum

Bulj: U trenutku kad imamo inflaciju, rast cijena, uvoditi euro je suludo

11.05.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Most je u srijedu u Hrvatskom saboru ustrajao da nije dobro uvoditi euro u sadašnjem trenutku, te zatražio da narod na referendumu odluči treba li Hrvatska uvesti euro

U trenutku kad imamo inflaciju, rast cijena energenata, hrane, kad nam je ugrožena financijska stabilnost, uvoditi euro je suludo, izjavio je Miro Bulj (Most) u saborskom izjašnjavanju o amandmanima podnijetim na prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute.

Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Raukar: Gdje su nestale crne liste, zamjena kune bez naknade

Gotov novac kune za eure moći će se mijenjati u bankama, Fini i pošti 12 mjeseci od uvođenja eura.

Klub ZLB traži da banke cijelu godinu od uvođenja eura mijenjaju gotove kune za eure bez naknade, neovisno o iznosu, no njihov amandman Vladin predstavnik Stjepan Čuraj je odbio.

Zamjena kuna za eure bez naknade, ali najviše 100 novčanica i 100 kovanica po jednoj transakciji, uvedena je po uzoru na druge države članice, sa ciljem brze zamjene valute, tumači Čuraj.

Urša Raukar (ZLB) odgovara mu kako ne vidi ni jedan razlog da banke, koje u Hrvatskoj imaju izrazito velike zarade, ne rade konverziju 12 mjeseci bez naplate. „Time se štiti građane, zašto bi banke zarađivale na zamjenama“, pitala je.

Zanima ju i gdje su iz zakona nestale "crne liste" na kojima bi stajala imena tvrtki koje bi pokušale zlorabiti uvođenje eura da bi povećale cijene na štetu potrošača. U Sloveniji su pomogle da se ne dogodi prevelik rast cijena, kazala je zastupnica.

Smatra i da su preniske kazne za pravne osobe koje se ogriješe o zakon i predlaže da se vežu uz postotak prihoda u prošloj godini.

Čuraj taj amandman odbija jer bi njegovim prihvaćanjem imali „nepopularnu situaciju“ da zbog krive konverzije ili krivo preračunate cijene pravna osoba plati kaznu do dva posto prihoda.

„Ako se radi o manjoj trgovini, prihodi nisu relevantan pokazatelj, to bi bilo dosta negativno percipirano kao neki vid represije“, objasnio je.

Majdak: Zakon ne ide u treće čitanje

Vladin predstavnik odbio je zaključak Kluba Socijaldemokrata da se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu upute u treće čitanje.

Kod utvrđivanja kriterija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države prednost se daje OPG-ovima, dosadašnjim posjednicima, mladim i domicilnim poljoprivrednicima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, naglasio je Tugomir Majdak.