'OTVORENO' O ZERP-U

Bulj kao Pernar: Sve hrvatske vlade bile su sluganske i dodvorničke

28.10.2016 u 07:45

Bionic
Reading

Republika Hrvatska odlučila je danas u europskom duhu započeti odgovarajuće konzultacije s državama članicama EU-a i Europskom komisijom kako bi stvorila uvjete za potpunu zaštitu svojih legitimnih interesa na Jadranu, uključujući i mogućnost proglašenja te pune primjene isključivog gospodarskog pojasa. Što o odluci Vlade RH misle Miro Bulj (Most), Joško Klisović (SDP) bivši saborski zastupnik dr. sc. Tonči Tadić, profesor emeritus Vladimir Đuro Degan i novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, moglo se čuti u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno'

Glavni učinak isključivog gospodarskog pojasa za Miru Bulja iz Mosta nezavisnih lista je ostvarivanje suverenog prava kontrole Jadrana. Kao najveće probleme nabrajao je velike talijanske flote koje love u našem moru, mrlje koje ostavljaju tankeri, te onečišćenje ronioca na sjevernom Jadranu. 'Talijani nam love ribu u tko zna kojim kvotama (...) i tankeri sada plove i pojavljuju se mrlje. To se ne kontrolira. To je naš problem. Nije dovoljno samo izglasati isključivi gospodarski pojas nego je važno i implementirati to na našemu moru.'

Bivši saborski zastupnik Tonči Tadić kazao je kako je u interesu Europske unije nije da se izlovi sva riba, već da se ribolov odvija kontrolirano. U duhu je Europske unije zaštita mora uz njezine obale. Cijela postava zajedničke ribolovne politike nije to da se maksimalno lovi koliko god se može nego da se lovi kontrolirano. Kad bi se njega pitalo, kazao je, on bi zabranio ribolov u Jabučkoj kotlini koja je najveće mrjestilište za cijeli Jadran. Ako to učinimo, istaknuo je, obavili smo najveći dio posla. Isključivi gospodarski pojam ponovno bi u fokus stavio raspravu o granici sa Slovenijom, upozorio je Joško Klisović iz SDP-a

Politička priča koja je preuzeta u pregovorima ustvari je bila jedna koncesija Sloveniji. Neće se primjenjivati ZERP na članice Unije uključujući i Sloveniju dok se ne nađe rješenje. Joško Klisović je pozvao ministra vanjskih poslova da o tome razgovara u Bruxellesu. Profesor emeritus Vladimir Đuro Degan naglasio je kako državama trebao konačne granice te da je jedina definirana granica koju Hrvatska ima ona s Mađarskom – iz 1920. iz Ugovora Kraljevine SHS i Mađarske. Ni jednu više.

Na pitanje je li Most u pregovorima pitao svoje partnere zašto se isključivi gospodarski pojas dosad nije proveo, zašto Most mora postavljati uvjete, Bulj je odgovorio kako je uopće suludo govoriti o uvjetima kada je zaštita mora pitanje suvereniteta RH što je ustavno pitanje kojeg bi se svi trebali pridržavati. Dodao je kako nakon ulaska Hrvatske u EU nijedna Vlada nije proglasila isključivi gospodarski pojas jer je njihova politika bila sluganska. To je bio sluganski i dodvornički put. Hrvatska nije štitila svoje interese kako na moru tako ni na kopnu. Tadić se nadovezao kako je strah od EU-a prije pristupanja možda bio i opravdan, no to više nije izlika. Druge su članice prije ulaska ili nakon ulaska proglasile svoje gospodarske pojase i ostale članice. To je trebala napraviti i Hrvatska.

Među prvima za gospodarski se pojas zalagao profesor Degan. Istaknuo je kako se više puta iznenadio što se on dosad nije proveo. 'Bio sam vrlo iznenađen kad je bivša Jugoslavija potpisala konvenciju UN-a o pravima mora. Mogli su onda proglasiti i gospodarski i vanjski morski pojas.' Još više se iznenadio, kazao je, kad je Jugoslavija ratificirala konvenciju. Tada nije bilo ni Slovenije ni Hrvatske, a kamoli Europske unije koji bi stvarali probleme. SDP-ov Klisović naveo je večeras kako njegova stranka nema ništa protiv gospodarskog pojasa, naprotiv, oni su za vrijeme Račanove vlade donijeli ZERP. Prisjetio se kako je prilikom pregovora s Unijom postojala bojazan da će se pregovori usporiti, odnosno da su neke države mogle usporiti pregovore ako se ne dogovore oko ZERP-a.

Svi su se složili kako Hrvatska mora ojačati obalnu stražu jer su upitna prava kojima trenutačno raspolaže zbog zajedničke ribolovne politike. Jedni ističu da ona može kontrolirati talijanske brodove, dok drugi nisu sigurni u tu činjenicu. Profesor Degan je slušajući ih zaključio kako se po tom pitanju hrvatska vlast usteže od korištenja svojih prava.

Na pitanje mogu li veće zemlje Unije nametati pravo nad slabijima, profesor Degan je odgovorio kako po njegovu sudu pravo znači više od sile, no u trenutku kada je pravo u velikoj sumnji, onda treba pregovarati. Što se daljnjeg hodograma po pitanju isključivog gospodarskog pojasa tiče, Bulj je objasnio kako Ministarstvo vanjskih poslova ima vremenski rok od godinu dana da ovaj prijedlog poboljša i doradi da se jasno vidi što Hrvatska po međunarodnom pravu može, a parlament će to potom potvrditi. U međuvremenu, istaknuo je, MUP koji će imati tu kontrolu trebao bi se već sad početi pripremati i izvršavati ovaj ZERP. S njim će u pripreme i Ministarstvo financija koje bi za pripremu gospodarskog pojasa trebalo naći sredstva već u proračunu za iduću godinu.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: