donesena odluka

Buknuo broj zaraženih u Bjelovaru, grad ulazi u dvotjedne stroge mjere: Kafići rade do 22 sata, nema okupljanja iznad 15 osoba

12.11.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Zbog velikog broja novozaraženih na području grada Bjelovara, županijski Stožer civilne zaštite, u suradnji s gradskim, donio je preventivne mjere koje bi, uz suglasnost Nacionalnog stožera, trebale stupiti na snagu u subotu, 14. studenoga i trajati dva tjedna

Iz županijskog Stožera civilne zaštite priopćeno je da mjere uključuju odgodu svih društvenih i javnih manifestacija te okupljanja u zatvorenim prostorima, obustavu amaterskih kulturno-umjetničkih izvedaba i programa te iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste okupljanja. U ugostiteljskim objektima i OPG-ima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost broj osoba koji u njima istodobno mogu boraviti ograničava se na 15 bez obzira na veličinu prostora i broj dvorana, a radno vrijeme ograničava se do 22 sata.

Sportska natjecanja tijekom dvotjednog razdoblja smiju se održavati isključivo na otvorenome bez gledatelja, osim za sportske ekipe koje su u sustavima natjecanja.

Uvodi se i odgoda svih rekreativnih treninga i treninga djece u dobi do 14 godina, osim za sportske ekipe koje su u sustavima natjecanja. Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja (uključujući i mise).

Nalaže se vođenje evidencije prisutnih s osnovnim podatcima ako je prisutno više od 15 osoba. Također se preporučuje da se ne održavaju privatna okupljanja, a ako se održavaju, neka se ograniče na članove iz najviše dvaju kućanstava, uz održavanje distance i svih higijenskih mjera.

  • +10
Koronavirus, Sisak Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nacionalnom stožeru civilne zaštite predloženo je i donošenje nužnih epidemioloških mjera za područje cijele Bjelovarsko-bilogorske županije u trajanju od 14 dana od 14. studenoga do 27. studenoga 2020. Riječ je o zabrani posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, zabrani izlaska korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.