OSUMNJIČEN, UHIĆEN PA PUŠTEN

Buklijaša najviše zasmetalo raspelo na zidu šefa policije

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak oko 16 sati ispitan na Županijskom državnom odvjetništvu, koje nije tražilo određivanje istražnog zatvora, prof. dr. sc. Boris Buklijaš, bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i član Državnog sudbenog vijeća, pušten je da se u nastavku postupka brani sa slobode. Tvrdi da je slobodan čovjek te opisao kao ga je tijekom ispitivanja na policiji najviše smetalo raspelo na zidu jer je ateist

'Nakon svega što mi se dogodilo mogu samo zaključiti da postoje neke sile koje mi sve 'pakuju', a imam pravo i sumnjati na osobe iz policije koje su tajne podatke iz istrage dale novinarima.Nadalje, oni mi stavljaju na teret neistinite putne naloge i tvrde da moje privatno vozilo nije prošlo kilometražu potrebnu da bi se ti nalozi opravdali. Pa kako mogu to tvrditi kad ne postoji službena dokumentacija o tome jer se to već godinama ne registrira pri tehničkom pregledu', kazao je Buklijaš za Slobodnu Dalmaciju

Kaže da je 19. ožujka došao u ured načelnika Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske Joze Ćurića jer je znao da oni provode izvide i rekao ima je da je spreman odgovarati na sva pitanja koja ih zanimaju u vezi s tim.

Rečeno mu je da će mi se netko javiti za dva tjedna, no prošli su mjesec. Ipak su ga iz policije nazvali i naručili ga za utorak u 10 sati.  'Došao sam misleći da dolazim na obavijesni razgovor, no oni su me zadržali u jednoj vrućoj prostoriji i tek nakon gotovo tri sata, oko 12.45, rekli su mi da sam uhićen. Na Županijsko državno odvjetništvo odveli su me iza 16 sati. Ne znam zašto su me tako dugo držali, a njih pet je non-stop ulazilo i izlazilo, navodno su sređivali nekakvu dokumentaciju', kazao je jučer.


No, najviše ga je očito zasmetao predmet koji je visio na zidu Joze Ćurića. 'Dakle u službenim prostorijama državne službe u sekularnoj državi, na zidu visilo raspelo. Možda to većini ne smeta, no to je protuzakonito, a meni kao ateistu to je bila poruka da nisam dobrodošao', zaključio je bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta.

Inače, prema priopćenju splitskog ŽDO-a, Buklijaša se tereti zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti. 'Postoji osnova sumnje da je 67-godišnji osumnjičenik od 1. listopada 2008. do 1. listopada 2012. na području Županije splitsko-dalmatinske, na trošak fakulteta nabavio iznimno vrijedno vozilo koje je koristio isključivo za svoje privatne potrebe i izrađivao neistinite putne naloge u koje je upisivao da je za službena putovanja za potrebe fakulteta i pravosudnog tijela koristio svoja privatna vozila, iako je koristio službeno vozilo te je neistinito prikazivao trajanje službenog puta.

Ujedno, postoji osnova sumnje da je osumnjičenik neosnovano izdao nalog da mu se isplate plaće uvećane za 80 posto i da je zaključivao ugovore s odabranim obrtnicima i trgovačkim društvima ne primjenjujući odredbe Zakona o javnoj nabavi. Ovakvim postupanjem, postoji osnova sumnje da je osumnjičenik oštetio državna tijela (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo pravosuđa te Pravni fakultet - op.a.) za iznos od oko milijun i 600 tisuća kuna', navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva Split.