krovno tijelo

DSV bez komentara o Turudiću: Mogao bi se pojaviti u nekom postupku

05.02.2024 u 12:58

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) nije ovlašteno komentirati ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku pred tim tijelom, odgovorio je predsjednik DSV-a Darko Milković na pitanje o porukama koje je sudac i kandidat za šefa DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s Josipom Pleslić (bivšom Rimac)

"Sve ono što se može eventualno pojaviti u nekom postupku pred DSV, to DSV nije ovlašten komentirati sukladno praksi Europskog suda pravde", naveo je kratko Milković u odgovoru Hini. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu ovlašten za pokretanje stegovnih postupaka, u nedjelju je na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljenih poruka odgovorio da će provjeriti navode iz tiska te nakon toga donijeti odluku.

Jutarnji list u ponedjeljak je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da će Dobronić zatražiti sve podatke koji su proteklih dana izašli u javnost, a ozbiljno kompromitiraju Turudića te zapisnike i snimke njegovih izjava, posebno onih koje je davao pred saborskim Odborom za pravosuđe kako bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je potom da je biranje glavnog državnog odvjetnika dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast. U priopćenju su istaknuli da sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima. Jutarnji list objavio je detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Turudića i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik. Turudić je u nedjelju u medijima odbacio sve optužbe, ponovio da je s bivšom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom dobar poznanik te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL