reformske mjere

HZZO: O putnim nalozima više ne odlučuju liječnici

23.10.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Svi planovi i aktivnosti u sklopu reformske mjere administrativnog rasterećenja liječnika primarne zdravstvene zaštite sagledavaju se i provode po fazama, poručio je u ponedjeljak HZZO ističući da je odlučivanje o putnim nalozima preneseno s liječnika na administraciju.

Priopćio je to Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon što je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM jutros u priopćenju navela da obiteljski liječnici, unatoč najavama, još uvijek nisu rasterećeni administrativnih obaveza zbog čega ne mogu svojim pacijentima posvetiti dovoljno vremena za liječenje i savjetovanje, pri čemu posebno izdvajaju pisanje putnih naloga i mogućnost kažnjavanja u slučaju pogreške.

Prema uputi Ministarstva zdravstva i temeljem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u sklopu usvojenih izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ističe HZZO, pokrenuta je posebna reformska mjera administrativnog rasterećenja liječnika primarne zdravstvene zaštite.

A jedan od konkretnih iskoraka na tom području je upravo administrativno rasterećenje liječnika obiteljske medicine, naglašava se u priopćenju.

"Konkretno govoreći, administrativni postupak provjere i odlučivanja o opravdanosti izdanog putnog naloga, kao i zahtjeva osiguranih osoba za naknadu troškova prijevoza, prenesen je s liječnika na administrativne službe. Samim time ukinuto je bilo kakvo sankcioniranje liječnika u provođenju spomenutog poslovnog procesa", poručuju iz HZZO-a.

Putni nalozi su tek jedan u nizu koraka usmjeravanja administrativnih poslova prema HZZO-u i ostalim institucijama kao i dodatno unapređenje ostalih operativnih procesa, dodaju iz HZZO-a.

Ističu i da je kontrolorima HZZO-a omogućeno i zaključivanje bolovanja "što dodatno utječe na rad liječnika", kao i da je reformom predviđeno i uvođenje administrativne podrške u sklopu novog modela ugovaranja zdravstvene zaštite koji će dodatno pratiti i vrednovati učinkovitost i kvalitetu rada liječnika.

Svi navedeni planovi i aktivnosti u području administrativnog rasterećenja primarne zdravstvene zaštite partnerski se sagledavaju i po fazama provode, poručuju iz HZZO-a uz poruku da sve konstruktivne prijedloge koje zaprimaju uzimaju u obzir i intenzivno razmatraju sva održiva rješenja kako bi "omogućili potpunu posvećenost liječnika njihovom pozivu odnosno pacijentima".