sudski epilog

Bujanec proglašen krivim za klevetu i kažnjen s 22.500 kuna

05.06.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Poznati voditelj Velimir Bujanec proglašen je krivim za klevetu bivšeg SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je kažnjen sa 22.500 kuna pred osječkim Općinskim sudom. Kaznu je dužan platiti u roku pola godine, a ako to ne učini, moguća je prisilna naplata ili rad za opće dobro, a ne pristane li i na to, sud mu može novčanu zamijeniti zatvorskom kaznom

Bujanec mora platiti i sudske troškove od 14.500 kuna, piše Večernji list. Nepravomoćni epilog je to privatne tužbe koju je protiv Bujanca podnio Ranko Ostojić. Na sudu su završili zbog emisije 'Bujica' emitirane 25.studenog 2015.godine na Osječkoj televiziji kada je Bujanec tadašnjeg čelnika MUP-a nazvao, među ostalim, 'beskrupulozni ministar Ostoja Ranković' te pustio izjavu Zdravka Tomca u kojoj je on naveo da su Ostojić i Zoran Milanović 'uzrok zla' jer 'njih dvojica jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole'.

No, suđenje se polako pretvorilo u istragu o smrti vukovarskog branitelja Darka Pajičića koji se sukobio s policijom ispred Policijske postaje Vukovar u studenom 2013. prilikom pokušaja razbijanja ćirilične ploče, pri čemu je ozlijeđen. Umro je dvije godine kasnije, a dio branitelja smatra policiju odgovornom za njegovu smrt. Ta se teza provlačila i kroz spornu 'Bujicu'.

- Sudu je dobro poznata nemjerljiva uloga novinara u slobodnom i demokratskom društvu, i to je i ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo. Ali, to što je netko novinar ne znači da ne treba poštivati tuđu čast i ugled. Nema pravo iznositi da je tadašnji ministar, laički rečeno, kriv za smrt Darka Pajičića. Nedvojbeno je riječ o kleveti jer je svjesno iznio neistinu. Nije ništa propitikivao, već je jednostavno pustio sugovornicima da navedu to što su naveli – rekao je Ivan Sajter, sudac općinskog Suda u Osijeku.

Na posljednjoj raspravi nisu se pojavili ni Bujanec, ni Ostojić.