ĆIRILICA U VUKOVARU

MUP naložio reviziju slučaja branitelja Darka Pajičića

14.03.2016 u 16:31

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić naložio je preispitivanje slučaja stradavanja vukovarskog branitelja Darka Pajičića, koji je bio teško ozlijeđen prilkom razbijanja ćiriličnijh ploča u Vukovaru, te umro dvije godine nakon tog incidenta zbog upale pluća

'Tim sastavljen od policijskih službenika stručnih službi Kabineta ministra i Ravnateljstva policije provest će reviziju slučaja, nakon čega će ministru Orepiću podnijeti izvješće", kratko je u ponedjeljak priopćio MUP, navodeći da će ministar nakon što dobije to izvješće upoznati javnost o svemu što je utvrđeno.

Prošle godine u studenom predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić optužio je za Pajčićevu smrt tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i premijera Zorana Milanovića, te je zatražio njihovu odgovornost.

Josić je tada poručio da ne treba "provesti hajku" na policajca Sašu Sabadoša, s kojim je u sukobu ozlijeđen Pajčić, već trebaju odgovarati Ostojić i Milanović jer su "njihova politika i zapovijedi otjerali mnoge u grob, pa tako i Darka Pajčića".

Novinarima je Josić potvrdio da je Pajčić umro od upale pluća dodavši: "Da nije bilo ovoga što se dogodilo, vjerojatno bi i danas bio živ".

Komentirajući zahtjev braniteljskih udruga za pokretanjem istrage za utvrđivanje odgovornosti za Pajčićevu smrt, Ostojić je rekao da "tragičnu smrt ne treba zloupotrebljavati i njome manipulirati“.

Ostojić je "apsolutno neistinitima" nazvao i optužbe vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave koji je za smrt Pajčića okrivio policiju. Ostojić je na konferenciji za novinare u tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu krajem studenog 2015. predstavio dokaze koji osporavaju Penavine tvrdnje, te je puštena i video snimka na kojoj je zabilježen trenutak kada je Pajčić mjesec dana nakon spornog događaja zadobio ozljedu glave u jednom vukovarskom ugostiteljskom objektu, gdje nije bila prisutna policija.

Protiv policajca Sabadoša vukovarsko tužiteljstvo je pokrenulo postupak zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a policajac je odbio nagobu prema kojoj bi bio uvjetno osuđen jer smatra da nije kriv.