IZOSTALO POBOLJŠANJE

Bugari nezadovoljni članstvom u EU

22.12.2008 u 15:52

Bionic
Reading

Bugari nisu zadovoljni prvim dvjema godinama članstva u Europskoj uniji i velika ih većina smatra da se u njihovim životima ništa nije promijenilo nabolje, pokazuje novo ispitivanje instituta Alpha Research

SOFIJA - Tri četvrtine od 1250 ispitanika kazalo je da članstvo u EU njima osobno nije donijelo nikakvo poboljšanje, a 17 posto čak da su zbog njega "na gubitku".

Postotak zadovoljnih ipak je znatno veći među mladima i obrazovanijima (47 posto), koji članstvo u EU podupiru zbog mogućnosti putovanja, rada i studiranja u inozemstvu, kazala je Boriana Dimitrova, direktorica Alpha Researcha.

Gotovo 52 posto ispitanika smatra, međutim, da članstvo u EU koristi samo političarima, a 40 posto da je omogućilo korist ponajprije korumpiranima.

Većina ispitanika slaže se s kritikama Europske komisije zbog neučinkovitosti pravosuđa i borbe protiv korupcije u Bugarskoj. Gotovo 76 posto Bugara ne vidi nikakav napredak u borbi protiv korupcije, a 80,5 posto ih smatra da je pravosuđe jednako neučinkovito kao i prije.

Sve više Bugara (37 posto) smatra ipak da je Bruxelles primijenio "dvostruke standarde" oduzevši u srpnju Bugarskoj stotine milijuna eura iz europskih fondova zbog korupcije.

Bugari su osim toga slabo zainteresirani za europska pitanja - 60 posto ih nije čulo za Lisabonski ugovor, koji je njihova zemlja ratificirala.

Jedva devet posto Bugara podupire uvođenje eura, a 35 posto ih to smatra "nepotrebnim". Žele ipak da Bugarska uđe u schengenski prostor bez unutarnjih granica (41 posto).

Bugarska je u EU ušla 1. siječnja 2007. zajedno s Rumunjskom.