PLEVNELIEV U PREDNOSTI

Bugari biraju predsjednika u drugom krugu

24.10.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Kandidat blizak vladajućem GERB-u, konzervativac Rosen Plevneliev, zauzeo je čelnu poziciju nakon prvog kruga nedjeljnih predsjedničkih izbora u Bugarskoj s prednošću od deset postotnih poena ispred socijalista Ivajla Kalfina, a obojica će u drugi krug 30. listopada, prema prvim službenim rezultatima

Prema rezultatima koje je u ponedjeljak ujutro objavilo izborno povjerenstvo, nakon 40 posto prebrojanih glasačkih listića, bivši

ministar Rosen Plevneliev (47), popularan zbog angažiranja oko reformi, dobio je 39,6 posto glasova, dok je njegov suparnik s ljevice Ivajlo Kalfin osvojio 29,7 posto glasova.

Ove su predsjedničke izbore analitičari ocijenili kao test popularnosti za premijera Bojka Borisova, dok gospodarstvo u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, čija je članica od 2007, ostaje u nezavidnoj situaciji. Borisov, koji je na polovici mandata, uspio je ipak osigurati relativnu makroekonomsku stabilnost uz strogu štednju.

'Ovo je prvi put u postkomunističkoj povijesti Bugarske da vladajuća stranka dobiva takvu podršku usred mandata', istaknuo je Plevneliev. Sa svoje je strane Borisov ocijenio 'ogromnom odgovornošću' koncentraciju vlasti u rukama svoje stranke.

Treće mjesto osvojila je bivša europska povjerenica i nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva sa 14 posto osvojenih glasova.

Plevneliev nije kandidat nijedne stranke, ali je blizak vladajućem GERB-u.

Dosadašnjipredsjednik socijalist Georgi Parvanov (55) nakon dva petogodišnja mandata više se nije mogao kandidirati

Položaj predsjednika republike u Bugarskoj je uglavnom ceremonijalan, a dužnosti mu predviđaju ulogu jamca nacionalnog jedinstva i vrhovnog zapovjednika vojske te osobe koja predstavlja državu u inozemstvu, imenuje veleposlanike i ima pravo veta na zakone u prvom čitanju u parlamentu.