PIROTEHNIČARI U ŠTRAJKU

Buduća Schengenska granica je pod minama!

Pirotehničari

Pirotehničari

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatski pirotehničari danas su prekinuli razminiranje u Hrvatskoj zbog nedostatka novca i počeli su prosvjedovati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića tražeći od vlade da ispuni obećanje i isplati novac potreban za nastavak razminiranja

'Svojim ponašanjem Vlada Republike Hrvatske prekinula je razminiranje u Republici Hrvatskoj jer nije osigurala novac za razminiranje koji je obećala', rekao je novinarima predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa. Ustvrdio je da je od danas razminiranje Hrvatske prekinuto i da su poslodavci poslali obavijest Hrvatskome centru za razminiranje da danas neće raditi.

Po njegovim podatcima, za ovu godinu osiguran je 371 milijun kuna za razminiranje, a dosad je isplaćeno 238 milijuna, što znači da nedostaje oko 130 milijuna kuna.

Na sastanku im je, kazao je, rečeno da u državnom proračunu nema novca. Sada se traži od državnih tvrtaka da se osigura dodatni novac, ali to nije ništa konkretno, izjavio je.

Na glavnome zagrebačkom trgu okupilo se nekoliko stotina pirotehničara iz 28 privatnih tvrtaka. Sindikat je najavio da će prosvjedovati do daljnjega, a bude li potrebno, prosvjed će proširiti i na jadransku obalu jer, kako je objasnio, ljudi i onako nemaju posla.

Sutra će pred Hrvatskim saborom zastupnicima dijeliti letke kako bi ih podsjetili na ono što su izglasovali, a dopis će poslati i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Na upit postoji li mogućnost da se za razminiranje dobije novac od europskih fondova, Vukorepa je rekao da to pitanje nitko nije otvorio iako su oni upozoravali da je buduća schengenska granica minirana. Hrvatska će, upozorio je, sadašnjim tempom biti razminirana tek 2032. godine.

Hrvatski centar za razminiranje objavio je nedavno da je minski sumnjivo područje u Hrvatskoj s procijenjenih trinaest tisuća četvornih kilometara na početku smanjeno na 797 četvornih kilometara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi