TRGOVINA ORGANIMA

Bubreg za iPhone: Počelo suđenje kirurgu

10.08.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Kineski kirurg i četiri njegova suučesnika u petak su izvedena pred sud pod optužbom da su sudjelovali u odstranjenju bubrega mladiću koji ga je prodao kako bi si kupio iPhone te iPad 2

Wang Shangkun (18), danas je u teškom stanju sa samo jednim bubregom nakon ilegalno izvedene operacije prošle godine, piše u petak dnevnik China Daily.

Pet okrivljenih osoba moglo bi biti osuđeno na 10 godina zatvora zbog prodaje organa na sudu u gradu Chenzhou, u pokrajini Hunan.

Mladi Wang je putem interneta stupio u vezu s tajnom agencijom za presađivanje organa i dogovorio prodaju svog bubrega po cijeni od 19.000 eura uz 10.000 dolara u gotovini. U konačnici je primio samo 2.800 eura, piše kineski dnevnik.

Kineske vlasti uhitile su ukupno 137 osoba, od kojih 18 liječnika sudionika u mreži ilegalne prodaje organa.

Više d 1,5 milijuna osoba čeka na presađivanje organa u Kini gdje su organi rijetki i najčešće se uzimaju osuđenicima na smrt nakon izvršenja kazne, često bez pristanka obitelji, tvrde udruge za ljudska prava.

Kineska tradicija nalaže ukop neosakaćenog tijela zbog čega vrlo malo Kineza, odnosno rodbine, odlučuje darovati organe.