IZNIMNO ŠOKANTNO

Brutalno smaknut mačetom na ulici u Londonu

22.05.2013 u 20:45

Bionic
Reading

U londonskoj četvrti Woolwich oružjem koje nalikuje mačeti ubijen je jedan vojnik. Policija je ranila dvojicu muškaraca koji su osumnjičeni za napad, te se nalaze u bolnici, javlja BBC

Policija je informirana da je mačetom napadnut muškarac u majici s natpisom 'Pomoć za heroje', u blizini vojarne. Prema izjavama očevidaca napala su ga dvojica muškaraca koja su nakon toga pucala na policiju. Njegovo tijelo ostavili su nasred ceste i pozivali građane da ih slikaju. I napadači i žrtva imaju oko 20 godina.

U intervenciji policije napadači su ranjeni i prebačeni u bolnicu, rekao je kratko na tiskovnoj konferenciji Simon Letchford, čelnik Scotland Yarda. Vlada sumnja da se radi o terorističkom incidentu. Premijer David Cameron, koji je u posjetu francuskom predsjedniku vraća se u London. Osudio je ovo 'iznimno šokantno' ubojstvo.

Pojavila se i snimka jednog napadača, odjevenog u sivu jaknu s kapuljačom, koji poručuje: Moramo se boriti protiv njih kako se oni bore protiv nas. Oko za oko, zub za zub.

'Ispričavam se što su ovome danas morale svjedočiti žene, ali u našoj zemlji naše žene moraju vidjeti isto. Ljudi, nikada nećete biti sigurni, uklonite Vladu, njima nije stalo do vas', rekao je napadač.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May sazvala je hitan sastanak Cobre, vladine jedinice za izvanredne situacije.

Slijedi video uznemirujućeg sadržaja.

'Ono što se danas dogodilo u predgrađu Londona je barbarski čin i strašan zločin' te 'izgred koji je očito teroristički', rekao je David Cameron na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači u društvu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

'Razumije se da smo zaprepašteni (...), policija je ranila dvije osobe koje su napale vojnika. U tijeku je sastanak. Prikupljamo informacije. Policija i sigurnosne službe Velike Britanije imat će na raspolaganju sve što im bude potrebno', dodao je britanski premijer.

Najavio je povratak u London još večeras kako bi pripremio još jednu takvu sjednicu planiranu za četvrtak ujutro.

'U mislima smo sa žrtvom, njezinom obitelji i prijateljima', kazao je, dodavši da Britanija 'neće nikada popustiti pred prijetnjama' terorista. 'U britanskom je duhu nikada ne pokleknuti pred takvim napadima. Teroristi neće nikada pobijediti', istaknuo je.