TISAK JEDNOGLASAN

Brownov napad na glasačicu - katastrofalan!

29.04.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Britanski tisak jednoglasno u četvrtak ocjenjuje da je premijer Gordon Brown zabio autogol tjedan dana prije izbora, na kojima je ionako teško mogao do pobjede pošto je, nesvjestan uključenog mikrofona, potencijalnu glasačicu nazvao "zadrtom".

Šteta zbog izgovorenih pogrešnih riječi nije nevažna jer ankete predviđaju laburistima tek treće mjesto na izborima 6. svibnja. No Brown je pogrešku učinio uoči konačnog televizijskog dvoboja s vođama oporbe u četvrtak navečer na BBC-ju, na temu gospodarstva, u čemu bi upravo on trebao biti najjači.

Svi su dnevnici naslovnice posvetili Brownovu ispadu u srijedu pri obilasku izborne jedinice u Rochdaleu gdje je razgovarao sa 65-godišnjom umirovljenicom Gillian Duffy, koja je najčešće glasovala za laburiste, ali sada je postavila pitanje o vladinoj politici useljavanja.

Nezadovoljan tijekom razgovora, Brown je po povratku u automobil, nesvjestan da mu je mikrofon na reveru ostao uključen, izjavio da je susret s tom ženom, koju je nazvao "zadrtom", bio velika pogreška.

Zahvaljujući mikrofonu njegove su riječi otišle u javnost i primorale premijera da navečer osobno posjeti glasačicu te joj se ispriča, no mlijeko je već proljeveno, suglasni su britanski mediji, prenosi agencija AFP.

"Duffy je Browna bacila na koljena", piše Times (desni centar), a Daily Express (desnica) tekst naslovljuje: "Licemjer koji sramoti zemlju".

"Dan katastrofe", piše Daily Telegraph, blizak konzervativcima, a prokonzervativni The Sun drži da je premijerova izjava razotkrila "pravog Gordona Browna".

"Politička katastrofa kampanje", piše Guardian, dnevnik blizak laburistima i dodaje: "Ne čudi nimalo što vodstvo laburista pokušava premijera držati podalje od javnosti", jer on "svakog trenutka može učiniti pogrešan korak".

Alan Johnson, Brownov stranački kolega, obnašatelj dužnosti ministra unutarnjih poslova priznao je da je to "užasna pogreška" no opravdao je premijera jer je on pod velikim pritiskom.

Johnson je nastojao opravdati i umirovljenicu Duffy. "Potpuno je legitimno" što je Duffy postavila to pitanje o imigraciji (iz istočne Europe), rekao je Johnson, ali je uvjeren da će glasači znati opravdati Browna jer vole vidjeti političara koji i griješi, kao i svi ljudi".

"Nitko ne može reći da to nije naštetilo. No moramo sagledati kako je Brown na to reagirao. Ljudi imaju simpatije jer ponekad svi mi kažemo stvari koje bismo voljeli da nikada nismo izgovorili", rekao je Johnson te zaključio "Gospođa Duffy nije zadrta, Gordon nije čudovište i pitanje imigracije nije neprimjereno".

Pomirljive riječi Brownu su uputili i protivnici, vođa liberalnih demokrata Nick Clegg, koji je izjavio da se Brown ispričao i da on to ne želi dalje komentirati, prenosi BBC.

David Cameron, vođa konzervativaca, kazao je da ne želi komentirati stvar jer riječi govore same za sebe.