(NE)ZAKONITI RAT

Brown pred povjerenstvom brani rat u Iraku

05.03.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Velika Britanija donijela je dobru odluku iz dobrih razloga o sudjelovanju u invaziji na Irak 2003, svjedočio je u petak pred istražnim povjerenstvom premijer Gordon Brown i pritom izrazio žaljenje zbog brojnih vojnih i civilnih žrtava sukoba. 'Bila je to dobra odluka iz dobrih razloga', rekao je Brown u Londonu na početku četverosatnog svjedočenja pred povjerenstvom koje preispituje britansko sudjelovanje u ratu u Iraku, javlja dpa

‘Međunarodna zajednica godinama je iračkog čelnika Sadam Huseina pozivala da poštuje međunarodno pravo i međunarodne obveze koje je prihvatio’, rekao je Brown.

Kao i njegov prethodnik, bivši premijer Tony Blair, i Brown je ustvrdio da je London do kraja ustrajavao na diplomatskom rješenju, no Sadama se 'nije moglo privoljeti da poštuje međunarodno pravo', piše agencija AFP.

Međutim, za razliku od Blaira, Brown je rekao da želi odati počast ‘vojnicima i članovima oružanih snaga’ za žrtve koje su podnijeli te za ‘golem gubitak života’ među iračkim civilima.

Prošlog mjeseca pred istim povjerenstvom odluku o britanskoj invaziji čvrsto je branio bivši premijer Blair i tada odbio pokazati žaljenje prema rodbini žrtava koja je sjedila u dvorani za saslušanje.

‘Moje su misli s njihovim obiteljima’, napose s ‘tisućama civilnih žrtava’ i ‘mnogim ranjenim civilima’ u Iraku, rekao je Brown u petak.

Dok je svjedočio, 30-ak prosvjednika pred zgradom izvikivalo je: ‘Gordon Brown u Haag!’ aludirajući da bi premijeru, koji je 2003. bio ministar financija, trebao suditi Međunarodni kazneni sud.

Njemačka agencija dodaje da bi saslušanje desetak tjedana prije parlamentarnih izbora trebalo rasvijetliti Brownovu ulogu u odluci o pokretanju i financiranju britanskog sudjelovanja u ratu.

Britanski Times u petak piše da je manjak kredita za vojsku koje je odobravao Brown, tada ministar financija, razlog pogibije mnogih britanskih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Jedan od prosvjednika nosio je masku Gordona Browna poprskanu krvlju uz golem, također krvavi ček s natpisom ‘Rat u Iraku’, ispisan na svotu od 8,5 milijardi funti (9,389 milijardi eura) .

Toliko je Velika Britanija uložila u ‘nezakonit rat u Iraku’, procijenila je međunarodna koalicija Stop the War.