PRIZNAO OSOBNI PORAZ

Brown odlazi s čela Laburističke stranke

10.05.2010 u 20:35

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown objavio je da će se povući s čela Laburističke stranke, koja će održati formalne razgovore o eventualnoj podjeli vlasti s liberalnim demokratima

Brown je izjavio da namjerava 'zatražiti od Laburističke stranke pokretanje procesa izbora stranačkog vođe', ali da on neće sudjelovati u njemu. Izrazio je nadu da će novi vođa laburista biti izabran do rujna.

Brownova odluka da se povuče tumači se kao ustupak liberalnim demokratima i pokušaj da se spriječi njihova suradnja s konzervativcima nakon izbora koji nisu donijeli jasnog pobjednika. Liberalni demokrati se ideološko bolje slažu s laburistima, ali koalicija s konzervativcima bi bila logičnija jer su birači pokazali jasan prst prema dolje 13 godina vladajućim laburistima.

Aktualni britanski premijer rekao je da je 'u interesu čitave zemlje da se formira progresivna koalicijska vlast'.

'Razlog zbog kojeg imamo parlament bez jasne većine je što nijedna stranka i nijedan pojedinačni vođa nisu dobili punu podršku zemlje. Kao lider svoje stranke, moram prihvatiti činjenicu da je takav sud donesen o meni', rekao je Brown.

On je na kraju obraćanja naglasio da neće podržati nijednog kandidata u trci za novog lidera laburista.

Nick Clegg: Pregovarat ćemo i s Laburistima

Britanski Liberalni demokrati vodit će pregovore s Laburističkom strankom o mogućoj zajedničkoj vladi ali će nastaviti i pregovore s konzervativcima, rekao je u ponedjeljak čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg.

Govoreći ubrzo nakon što je laburistički premijer Gordon Brown najavio da će ove godine odstupiti s položaja, Clegg je rekao da bi Brownova odluka "mogla biti važan element u tranziciji bez teškoća prema stabilnoj vladi".

Liberalni demokrati su nakon izbora prošlog tjedna postali ključni u ravnoteži moći između dviju glavnih stranki u parlamentu, laburista i konzervativaca.