POLICIJSKI FIJASKO

Brojni propusti u istrazi pljačke u Sesvetama

12.11.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Kakvi su sve propusti učinjeni tijekom očevida i istrage pljačke u Sesvetama u svibnju, kada je ubijen policajac Ivan Grbavac (24), dok su još četvorica njegovih kolega bili ranjeni, čulo se i u jučerašnjem nastavku suđenja optuženom Kazimiru Dužnoviću na zagrebačkom Županijskom sudu

ZAGREB - Josip Škavić, sudsko-medicinski vještak, kazao je da iz nalaza kojim je raspolagao nije mogao ustanoviti ni položaj tijela ubijenog policajca, ni kalibar ni vrstu oružja iz kojih je ubijen. 'Za utvrđivanje svih činjenica uobičajeno je da se obavi kombinirano balističko i sudsko-medicinsko vještačenje (takvo vještačenje tražila je Dužnovićeva obrana, jer dosada nije obavljeno, op. a.)', kazao je Škavić, piše Večernji list.

Prema obdukcijskom nalazu, ulazna rana bila je na leđima, a izlazna na glavi. No jučer se u sudnici čulo da je balističar ustvrdio drugačije, odnosno da je ulazna rana bila na glavi. Kada je branitelj Krešimir Krsnik upitao vještaka zna li za to, on mu je odgovorio: 'Nisam upoznat s tim, jer sam svoj nalaz radio po medicinskoj dokumentaciji i obdukcijskom nalazu.'

Krsnik je vještaku kazao da balističar kaže da je po barutnim česticama nađenim na Grbavcu zaključio da je ulazna rana na glavi.

'Mogu isključivo uopćeno govoriti o barutnim česticama. Sigurni pronalazak barutnih čestica na odjeći ili koži oštećenika dovodi u pitanje zaključak obducenta jer je balistički nalaz pouzdaniji i ima veću vrijednost od samog zapažanja', kazao je Škavić.

Zatim je Škavić objasnio kako se zaključak o prostrijelnoj rani temelji na nizu činjenica, ali i iskustvu obducenta. Obdukciju nad tijelom mladog policajca radio je specijalizant pod nadzorom mentora.

Svjedočila kroz suze

Za pojavu barutnih čestica pri opaljenju Škavić je rekao da se čestice iz pištolja izbacuju na udaljenost do 80 centimetara, dok je kod dugih cijevi razdaljina 120 – 150 centimetara.

Objasnio je i da su usta cijevi oružja bila iza tijela policajca te da ne može odrediti u kojem je položaju Grbavac bio u odnosu na Dužnovića. Osim vještaka, jučer je svjedočila i djelatnica banke, za čijeg je svjedočenja Dužnović izveden iz sudnice. 'Dok je od kolegice uzimao novac, ja sam stiskala gumb za tihi alarm. Vikao je: 'Devize! Gdje su devize!'

Pokušavala sam kupiti vrijeme otvarajući praznu ladicu u stolu, a onda je zatražio ključ od trezora koji ja nemam. Konačno su došli policajci, on je otišao od mene, a ja sam čučnula. Grbavac je ušao prvi. Naredili su mu da baci oružje i tada sam začula kratki rafal. Policajac je pao. Oči su nam se susrele', kazala je kroz suze.

Ranije je rekla da 'policajci nisu prvi zapucali', a sada kaže da se sjeća da je Grbavac imao pištolj, dok za druge ne zna.