SLIJEDI KLJUČNI DIO SEZONE

Broj ruskih gostiju u Hrvatskoj manji za 12 posto

11.07.2013 u 10:42

Bionic
Reading

Premda se zbog uvođenja viza za ovu sezonu najavljivao pad broja ruskih turista u Hrvatskoj do čak 40 posto, najnoviji podaci Ministarstva turizma zasad pokazuju znantno manje porazan trend od najavljivanog

U prvom polugodištu iz Rusije je službeno stigla 51.1 tisuća gostiju (prosječno ljetuju u Hrvatskoj deset dana), što je oko 12 posto manje ljudi nego u istom periodu prošle godine. No sveukupno je lani Hrvatska privukla preko 200 tisuća ruskih turista, što znači da će brojke biti mnogo teže ponoviti u nastavku sezone.

Općeniti pad gostiju iz zemalja istočne Europe (izvan granica EU-a), dogodio se nakon što je Hrvatska ulaskom u EU morala ukinuti polugodišnje bezvizne režime za države poput Rusije i Ukrajine.

Suočena s teškim udarcem za važan joj sektor turizma, Vlada je poduzela niz mjera kako bi se ublažio odljev gostiju iz tih zemalja. No čini se da su neke od njih (širenje viznih centara, smanjivanje traženog paketa dokumentacije)poduzete prekasno. Nedavno je i sam premijer Zoran Milanović na TV-u priznao da problem nije riješen. Primjerice, u 15 gradova diljem Rusije otvoreni su centri za ubrzano rješavanje hrvatske vizne procedure. Do kraja ovog mjeseca vizni centri – najčešće smješteni u uredima firmi s kojima je prethodno sklopljena suradnja – trebali bi postojati u 20 ruskih gradova. Zašto se neki od njih otvaraju tek sada - nije poznato.

Međutim, prema pisanju portala Tourbus, problem nije samo u viznim centrima, nego i u proceduri po kojoj se svi zaprimljeni dokumenti na kraju ipak šalju u pretprano hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi. O nečuvenim redovima pred zgradom u kvartu Ostoženka već se pisalo mnogo puta, a navodno je Milanovića na njih osobno upozorio i bliski suradnik Vladimira Putina, Igor Sečin.

Premda je službeni rok za izdavanje vize pet dana (tri u slučaju hitnog postupka), građanima izvan Moskve za stjecanje tog dokumenta navodno treba i preko tjedan dana. Elena Maljkova iz Sankt Peterburga, šefica za hrvatsko tržište u kompaniji Solveks-Turne, objasnila je za tourbus.ru da vizni centri pomažu ubrzavanju procesa, 'ali se svi zahtjevi ipak šalju u Moskvu, gdje se rok čekanja na vizu produljuje do 8-9 dana'.

Drugi veliki problem za zainteresirane goste iz Rusije jest ukidanje stotina čarter letova za Hrvatsku, na koje su se odlučili ruski turoperatori. Istovremeno, uvođenje viza za Ruse očekivano je donijelo više gostiju susjednoj Crnoj Gori koja je u lipnju zabilježila 9.7 posto više stranih gostiju (većinom iz Rusije i Srbije) u odnosu na isti mjesec lani.