CRNE STATISTIKE

Broj radnika koji ne primaju plaću smanjen za 10 do 12 posto

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 18.10.2011 14:53
  • Objavljeno 17.10.2011 u 21:14
Radnik odmor

Radnik odmor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Temeljem prikupljenih i obrađenih pokazatelja u proteklom izvještajnom razdoblju uočen je pozitivan trend smanjenja broja radnika kojima nije na vrijeme uplaćena plaća, i smanjenje otprilike za 10 do 12 posto, rekao je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak predsjednik Matko Bolanča

Govoreći i kao član savjeta HUP-a, Bolanča je rekao da je ovo kruna njihovih napora u posljednjih šest mjeseci nakon kojih su utvrdili kako oko 13.000 radnika, odnosno 1,3 posto zaposlenih, ne prima plaću. Utvrđeno je također i da je neprimanje plaća posljedica nelikvidnosti, a ne kriminalnih radnji.

'Možemo konstatirati da su učinjeni znatni pomaci', rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture i dopredsjednik vijeća Božidar Kalmeta, koji je posebno zadovoljan činjenicom da je u vrijeme krize zabilježen konstantan pad radnika koji ne primaju plaću, kao i poslodavaca koji je ne isplaćuju.

Predsjednik SSSH-a i dopredsjednik GSV-a Mladen Novosel konstatirao je da su od svih predviđenih provedene tek tri konkretne mjere: jednokratni zakon o obročnoj otplati poslodavaca koji su imali nepodmirene obveze prema državi, Zakon o izmjenama Zakona o sudskom registru te još uvijek neizglasan zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

Sindikati su ipak ocijenili da sadašnja vlada nije uspjela riješiti problem neisplate, pa od iduće vlade traže formiranje jamstvenog fonda iz kojeg bi se radnicima isplaćivale plaće.

Kako bi se potaknulo radnike na prijavljivanje raznih nepravilnosti i kašnjenja plaća uveden je besplatni telefonski broj Porezne uprave 0800 1001. Podupire se daljnji rad Povjerenstva za jamstveni fond, kako bi se oni koji ne primaju plaću mogli pokriti fondovskim sredstvima i plaćati račune za život.

Povjerenstvo za analizu i prijedloge rješavanja problematike nelikvidnosti donijelo je tri zaključka: kako je potrebno stvoriti uvjete za punu primjenu članka 70. Zakona o sudskom registru, aktivno i ubrzano izvršiti skraćeni stečajni postupak za gotovo 12.718 poduzeća s dugom od 10,8 milijardi kuna te odraditi nekoliko redovnih stečajnih postupaka. Primjenom članka 70. iz registra bi se automatski brisali poduzetnici koji nisu predali godišnje financijsko izvješće za javnu objavu, čime bi se izbrisalo 13.555 poduzetnika s ukupnim dugovima od gotovo 8,6 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi