ISLAMOFOBI IMAJU TEMU

Broj muslimana raste dva puta brže od broja drugih vjernika

27.01.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Muslimansko stanovništvo u sljedećih će 20 godina rasti dva puta brže pripadnika drugih religija i 2030. predstavljat će više od četvrtine stanovnika na Zemlji, navodi se u američkoj studiji objavljenoj u četvrtak, a prenosi je The New York Times

Prema saznanjima instituta Pew Forum on Religion and Public Life, muslimansko stanovništvo rast će po stopi od 1,5 posto na godinu, nasuprot 0,7 posto ostalog stanovništva. To je zapravo pad u odnosu na razdoblje od 1990. do 2010. kada je muslimansko stanovništvo raslo 2,2 posto na godinu.

U studiji naslovljenoj 'The Future of the Global Muslim Population' (Budućnost muslimanskog stanovništva u svijetu) navodi se da će 2030. muslimana biti 2,2 milijarde, odnosno 26,4 posto svjetske populacije, koja će tada, po procjeni, iznositi 8,3 milijarda ljudi. Institut Pew najavio je izradu sličnih projekcija za kršćansko, hinduističko, budističko i židovsko stanovništvo.

Danas muslimani predstavljaju 24,3 posto (1,6 milijardi) od 6,9 milijardi stanovnika na planetu. Za dvadesetak godina 79 država imat će više od milijun muslimanskih stanovnika, u odnosnu na današnje 72.

U Francuskoj i Belgiji bit će 10 posto muslimana

Do navedenog razdoblja, više od 60 posto muslimana živjet će u azijsko-pacifičkom području, a Pakistan će, umjesto Indonezije, postati najmnogoljudnija muslimanska zemlja. U Africi, pak, najmnogoljudnija će muslimanska zemlja biti Nigerija, umjesto današnjeg Egipta.

Institut Pew predviđa da će u Europi muslimansko stanovništvo porasti za trećinu u 20 godina, odnosno s trenutnih šest narasti na osam posto. U Francuskoj će broj muslimana porasti sa 4,7 na 6,9 milijuna, u Britaniji sa 2,9 na 5,6 milijuna, a u Njemačkoj sa 4,1 na 5,5 milijuna (pet posto). U Francuskoj i Belgiji muslimani će činiti oko 10 posto, a u Britaniji oko osam posto stanovništva.

To će sasvim sigurno biti dobra tema za islamofobe, ali dokazuje da teze da se stvara nekakva 'Euroarabija' nemaju temelja u stvarnim brojkama.

Amaney A. Jamal, profesor politologije na Sveučilištu Princeton i konzultant Pew instituta, smatra da bi ovi podaci mogli oslabiti diskurs ekstremno desne političke snage jer na Zapadu nema straha od dominacije muslimana.

Nepotreban strah od 'Euroarabije'

'Gledajući ove brojke se pitam: otkuda dolazi sva ta antimuslimanska histerija u Europi i u SAD-u?', kazao je Jamal.

Muslimani će biti brojniji i u SAD-u, gdje će dosegnuti 1,7 posto populacije, nasuprot današnjih manje od jedan posto, 'čime će se izjednačiti sa Židovima i pripadnicima Episkopalne crkve', stoji u izvješću.

Do 2030. godine muslimani će činiti 23,2 posto stanovništva Izraela, uključujući Jeruzalem, ali bez Gaze i Zapadne obale.

Sunitski muslimani će i dalje činiti ogromnu većinu muslimanskog stanovništva, od 87 do 90 posto. Udjel šijita je u padu zbog relativno niske stope priraštaja u Iranu, u kojem živi trećina svjetskih šijita.

Stagnacija nataliteta među muslimanima

Modernizacijom arapskog svijeta i političkom tranzicijom koja je sada počela revolucijom u Tunisu, a koja se prelijeva u druge arapske zemlje kao što su Egipat, Jemen ili Alžir, povećat će se udio mladih u broju zaposlenih osoba, a što će dovesti, smatraju demografi, do pada nataliteta među muslimanima i do stagnacije predviđenoga rasta do 2030.

U nekim zemljama poput Irana fertilitet je u jakom padu (sada je na oko 1,7 djece po ženi), ali će se situacija promijeniti u Africi gdje je fertilitet muslimanki u jakom porastu. U Nigeru, na primjer, svaka žena rađa prosječno sedmero djece.