SVE VIŠE RUSKIH MIGRANATA

Broj ilegalnih migranata veći za 300 posto nakon ulaska Hrvatske u Schengen: Evo koliko ih je došlo iz Rusije

30.03.2023 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen broj ilegalnih migranata koje je na svom teritoriju uhvatila slovenska policija povećao se za oko 300 posto. Prema statističkim podacima slovenske policije, u siječnju i veljači ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, povećao se broj ruskih državljana koji su iz Hrvatske ušli u Sloveniju

Prošle godine uhvaćen je tek jedan ruski državljanin, a ove godine njih čak 581. Ruski državljani, koji su u najvećoj mjeri čečenske narodnosti, krajem prošle godine u velikom broju su iz Bosne i Hercegovine počeli stizati na hrvatske granične prijelaze, piše Jutarnji list.

Nisu im potrebne vize za ulazak u BiH gdje službeno, najčešće avionom, dolaze u turistički posjet. Po dolasku na granični prijelaz prijave se policiji i zatraže međunarodnu zaštitu te ih se uputi u zagrebački hotel Porin.

Ubrzo nakon podnošenja zahtjeva za azil, većina njih pobjegne iz Hrvatske i ilegalno otišla u neku drugu europsku zemlju.

Prema procjenama hrvatske policije, krajem prošle godine je od 2000 Čečena koji su zatražili međunarodnu zaštitu, a samo 200 njih je ostalo u Hrvatskoj. Prema podacima slovenske policije, oni su potom krenuli preko Slovenije prema Italiji, piše Jutarnji list.