POSAO S TALIJANIMA

Brodosplit će graditi pramac za kruzer

17.03.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Brodosplit i talijanska brodograđevna grupacija Fincantieri potpisali su ugovor po kojem će se u splitskom škveru graditi grand blokovi pramca za mega kruzer dužine 321 metar, radovi će početi u svibnju, a isporuka je predviđena za studeni ove godine, priopćeno je danas iz Brodosplita

Riječ je o izgradnji najsloženijeg dijela brodskog trupa koji će imati više od 2000 tona čelika opremljenog cjevarskim i bravarskim komponentama kao i elektrotrasama. Radi se o vrlo zahtjevnom dijelu brodskog trupa tzv. bulbu dijelu pramca u kojem su sadržana i tri brončana propelera (trasteri), navode iz Brodosplita.

To je jedinstveni projekt za splitske brodograditelje, koji su na ovaj način postali ravnopravan poslovni partner jedne od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu Fincantieri u zajedničkoj izgradnji luksuznog putničkog kruzera, kažu u Brodosplitu.

Ovaj ugovor, ističu iz splitskog brodogradilišta, rezultat je dugih pregovora u kojima je Brodosplit dokazao kvalitetu i po prvi put u svojoj povijesti uspostavio suradnju sa talijanskim, jadranskim susjedom koji ima više od 20.000 zaposlenih diljem svijeta.

Nakon završetka posla u Brodosplitu četiri izgrađena bloka bit će ukrcana na baržu te otegljena u brodogradilište Monfalcone gdje će se montirati brod (kruzer) koji se gradi u suhom doku.

Brodosplit je potpisao i novi ugovor sa domaćim naručiteljem iz Krila Jesenice za gradnju čeličnog trupa i nadgrađa mini-kruzera dužine oko 42 metra, te ugovor za gradnju mini kruzera dužine 40,87 metara.

Iz Brodosplita podsjećaju da su splitski škverani u prošloj i ovoj godini izgradili za domaće naručitelje četiri broda pa su novi ugovori nastavak izgradnje serije brodova za nautički turizam.