javni novac

Britanski sud odbio privatnu tužbu protiv Johnsona oko kampanje za Brexit

14.08.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Britancu koji je htio optužiti britanskog premijera Borisa Johnsona jer je navodno lagao o prednostima Brexita prije referenduma 2016. godine u srijedu je odbijen prijedlog da se slučaj dovede pred najviši britanski sud

Marcus Ball (29) je donacijama financiranu privatnu tužbu protiv Johnsona zbog zloporabe javnog položaja htio podići zbog rečenice ispisane na crvenom autobusu kampanje "Leave", pobornika izlaska iz EU-a, u kojoj se tvrdilo da će Britanci tjedno biti 350 milijuna funti bogatiji nakon napuštanja tog saveza.

Sudac se u svibnju složio da Johnson mora biti pozvan na sud kako bi odgovarao na te optužbe, no tu je odluku u lipnju odbacio visoki sud u Londonu, čiji su se suci složili s Johnsonovim odvjetnikom koji tvrdi da je slučaj politički motiviran.

Johnson je u međuvremenu u srpnju postao premijer, dok je još uvijek trajao proces protiv njega.

  • +10
Prosvjed protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ball je potom tražio pravo žalbe na vrhovnom sudu, no u srijedu je taj njegov zahtjev odbacio visoki sud.

"Ovo je slučaj zloupotrebe položaja koju je počinio premijer Velike Britanije koji je opetovano lagao o trošenju javnog novca", priopćio je Ball nakon odluke suda, dodavši kako je to pitanje same britanske demokracije i povjerenja u nju. Kazao je kako razmatra mogućnost dovođenja predmeta pred europske sudove, ili pak izravnog obraćanja Vrhovnom sudu ili podizanja nove optužnice protiv Johnsona.