prva stvar

Boris Johnson: Britanci žele Brexit, 'kolaboracionisti' s EU ga potkopavaju

14.08.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Britanci žele da političari ostvare Brexit ustvrdivši da su frustrirani jer još nisu uspjeli osigurati izlazak iz Europske unije

Istodobno je ustvrdio da se neki britanski parlamentarci, nadajući se da će blokirati Brexit, ušli u "užasnu kolaboraciju" s Europskom unijom potkopavajući pregovaračke napore Londona.

"Mislim da je britanski narod imao dovoljno izbora i izbornih događaja", rekao je Johnson kada su ga upitali hoće li održati izbore nakon 31. listopada kako bi osigurao da parlament ne spriječi Brexit planiran za taj datum.

"Mislim da žele da 31. listopada izađemo iz EU-a i nikada vam neću prestati govoriti da ćemo upravo to i napraviti", rekao je Johnson dok je uživo na Facebooku odgovarao na pitanja građana.

"Izaći ćemo iz Europske unije 31. listopada", rekao je Johnson.

"Smatram da je to ono za što su građani Britanije glasali te se osjećaju veoma frustrirano jer to nismo učinili tri godine nakon što su nam poručili da to napravimo, posebice nakon što je britanski parlament nekoliko puta obećao narodu da će se to dogoditi. Zato je Brexit prva stvar koju ćemo učiniti", rekao je britanski premijer.

  • +18
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izjavio je i da pojedini britanski zastupnici, koji smatraju da mogu blokirati izlazak iz EU-a, surađuju s Unijom.

"Riječ je o užasnoj vrsti suradnje između onih koji misle da mogu spriječiti Brexit u parlamentu i naših prijatelja u Europi", rekao je premijer.

"Naši europski prijatelji uopće ne rade kompromise", dodao je Johnson te rekao da je puno vjerojatnije da će, ako ne pokrenu pregovore s mrtve točke, doći do Brexita bez sporazuma.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a najkasnije 31. listopada, bez obzira na to hoće li ili ne uspjeti do tada osigurati dogovor s Bruxellesom, i unatoč tome što se mnogi članovi parlamenta protive Brexitu bez dogovora.

Britanski premijer nastoji postići dogovor s EU-om, ali nije isključio mogućnost suspendiranja parlamenta kako bi spriječio pokušaje njegovih članova da blokiraju takav izlazak iz EU-a.

Prema ispitivanju javnog mnijenja ComRes, provedenog za list Daily Telegraph, pokazalo se da se 54 posto ispitanih slaže s tvrdnjom: "Boris (Johnson) mora provesti Brexit pod svaku cijenu, uključujući, ako je nužno, suspenziju parlamenta, kako bi spriječio članove parlamenta da ga u tome zaustave".