David Cameron

Britanski šef diplomacije obećao zaštititi Falklandske otoke

20.02.2024 u 11:38

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je u ponedjeljak pomoći u zaštiti Falklandskih otoka sve dok žele ostati pod britanskom kontrolom, unatoč pokušajima novog argentinskog predsjednika da ponovno otvori pregovore o njihovu suverenitetu

Argentina je nastojala nastaviti pregovore o Falklandima, oko kojih su Velika Britanija i Argentina vodile kratki rat 1982., ali Britanija kaže da to nije aktualno sve dok stanovnici otoka žele ostati Britanci.

"Sve dok Falklandski otoci žele biti dio britanske obitelji, apsolutno su dobrodošli, da budu dio te obitelji", rekao je Cameron novinarima tijekom posjeta Falklandima.

"I mi ćemo ih podržati i pomoći u njihovoj zaštiti i obrani, apsolutno, što se mene tiče, koliko god žele. I nadam se da će to biti jako, jako dugo, možda zauvijek".

Argentinski predsjednik Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u studenom, rekao je da bi Buenos Aires trebao diplomatskim kanalima pokušati vratiti otoke, poznate u Argentini kao Islas Malvinas.

Stanovnici Falklanda su 2013. godine na referendumu gotovo jednoglasno glasali za ostanak pod britanskom vlašću i da arhipelag u južnom Atlantskom oceanu ostane britanski prekomorski teritorij.