potpora rješenju

Britanija 'razočarana' Netanyahuovim stajalištem o palestinskoj državi

22.01.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Protivljenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua budućoj suverenoj palestinskoj državi "razočaravajuće" je, ocijenio je u ponedjeljak ured britanskog premijera Rishija Sunaka, ponovivši potporu rješenju izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države

Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden ne slažu se oko buduće uspostave neovisne palestinske države. Netanyahu je tijekom vikenda rekao da neće pristati na kompromis oko "potpune izraelske sigurnosne kontrole svih teritorija zapadno od rijeke Jordana".

Na pitanje s tim u vezi, Sunakov glasnogovornik rekao je novinarima: "Razočaravajuće je čuti to od izraelskog premijera."

"Britansko stajalište ostaje da je rješenje s dvije države, s održivom i suverenom palestinskom državom koja živi uz siguran Izrael, najbolji put prema trajnom miru", rekao je.

Britanija podržava pravo Izraela da odgovori Hamasu na njegov napad 7. listopada.

Također poziva Izrael da poštuje humanitarno pravo i omogući stanke u borbama u Pojasu Gaze kako bi se moglo dopremiti humanitarnu pomoć.

Želi "održiv prekid vatre" i puštanje Hamasovih talaca.

"Očito, put do oporavka i trajne sigrnosti na okupiranim palestinskim područjima i u Izraelu bit će dug", rekao je glasnogovornik. "Ali mi ćemo nastaviti pružati dugoročnu potporu rješenju s dvije države koliko god bude trebalo."