ZDRUŽENA FLOTILA

Britanski razarač, španjolska i turska fregata uplovili u splitski akvatorij

06.04.2018 u 22:27

Bionic
Reading

Skupina od tri broda NATO-a, koju predvodi britanski razarač HMS DUNCAN u pratnji po jedne španjolske i turske fregate, uplovila je u petak u splitski akvatorij, a izaslanstvo skupine brodova primio je zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, izvjesili su u petak na večer iz splitska Gradske uprave

Vela je izjavio kako je posjet ratnih brodova dio brojnih posjeta NATO brodova Splitu. On je goste iz NATO-a pozvao da obiđu Split i upoznaju se s njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Zapovjednik te skupine NATO brodova kapetan bojnog broda Mike Utley je istaknuo kako dobro surađuje s kolegama iz Hrvatske ratne mornarice. Po njegovim riječima misija ove skupine NATO-ovih brodova je osiguranje plovnih puteva članica NATO-a, posebice na Mediteranu.

Kako su izvjesili iz Ministarstva obrane, radi se o Stalnoj skupine NATO brodova SNMG2 koja je integrirana u višenacionalne pomorske snage.

Ovi brodovi pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija i vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Snage SNMG2 stalno su angažirane u Sredozemlju, a uz brodove koji su u posjetu Splitu, u toj su skupini je još šest brodova, navedeno je u priopćenju MORH-a.

'Posjet ovih brodova je u cilju jačanja interoperabilnosti između snaga Hrvatske ratne mornarice i NATO-a', navodi se u priopćenju Ministarstva obrane i dodaje kako će brodovi u Splitu boraviti do 10. travnja.

  • +5
Posada broda HRM Andrija Mohorovičić koja će spašavati imigrante Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Za razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37) je istaknuto da je u svojstvu zapovjednog broda stalne skupine NATO brodova.

Razarač HMS DUNCAN (D-37) u službi je britanske mornarice od 2013. godine, kao posljednji od ukupno šest razarača klase Daring (D) kojih je prvenstvena namjena protuavionska i proturaketna obrana.

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice, sposobni obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja te obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa do spremnosti za sudjelovanje u ratnim operacijama visokog intenziteta, stoji u priopćenju.

Kako je objašnjeno, u ulozi zapovjednog broda SNMG2 razarač DUNCAN je od lipnja 2017. godine, Brod je dužine 152 metra, širine 21 metra, gaza 7,4 metara a posada tog razarač broji 298 ljudi, uključujući i osoblje skupine. Matična luka ovog razarača je u mornaričkoj bazi Portsmouth.