HMS TRENT

Britanski ratni brod stigao do Gvajane da bi spriječio sukob zbog nafte, evo detalja

03.01.2024 u 20:23

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo rasporedit će ratni brod HMS Trent pokraj Gvajane dok traje granični spor ove južnoameričke države sa susjednom Venezuelom zbog naftom bogate pokrajine Essequibo. Premda su se Gvajana i Venezuela dogovorile u prosincu da će izbjegavati bilo kakvu silu i da napetosti neće eskalirati, London je odlučio poslati HMS Trent kako bi ponudio britansku podršku svojem savezniku i bivšoj koloniji. Donosimo više o britanskom patrolnom brodu koji ima iskustva u sličnim akcijama

Patrolni brod HMS Trent trenutno se nalazi na Barbadosu, karipskoj državi udaljenoj oko 500 nautičkih milja od gvajanske obale, i spreman je za niz angažmana u regiji tijekom raspoređivanja zadaća patroliranja u Atlantiku, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Odluka o slanju ratnog broda u blizinu Gvajane uslijedila je nakon što je Venezuela u posljednje vrijeme oživjela svoje pretenzije na gvajanski teritorij poslije velikih otkrića nafte i plina, a o čemu je tportal već pisao.

Britansko ministarstvo obrane odlučilo je poslati HMS Trent u nemirnu regiju jer je njegova posada stekla iskustvo u sličnim zadaćama. Taj je obalni patrolni brod, sa stalnom bazom u Gibraltaru, sudjelovao u antipiratskim operacijama u Gvinejskom zaljevu, a tijekom 2018. i 2021. na njemu su se obučavali ukrajinski marinski komandosi. U svibnju prošle godine sudjelovao je i u NATO-voj operaciji Sea Guardian u Sredozemlju s našom raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik.

HMS Trent Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva

Izgradnja broda HMS Trent započela je u listopadu 2015. u brodogradilištu obrambenog diva BAE Systemsa u Glasgowu, a dovršena je dvije i pol godine kasnije, nakon niza ispitivanja. Plovilo pripada istoimenoj klasi obalnih patrolnih brodova nazvanoj po engleskoj rijeci Trent, a prema dostupnim izvorima, cijena izgradnje dosegnula je 348 milijuna funti.

Britanski brod HMS Trent Izvor: Društvene mreže / Autor: DEFENSE UP 87

Riječ je o drugoj generaciji patrolnih brodova klase River, kojoj pripadaju još četiri takva plovila, također nazvana po britanskim rijekama, a razvijena su i projektirana za globalno raspoređivanje, odnosno oceansku plovidbu. Prema navodima ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva, HMS Trent i njegovi brodovi blizanci mogu se koristiti za policijske zadaće poput protuterorističkih operacija, borbe protiv piratstva i raznih oblika krijumčarenja, a proizvođač BAE Systems ističe da klasa River može obavljati sve zadaće koje u pravilu izvršavaju veći brodovi, poput fregata i razarača.

Ono što ovu klasu plovila čini jedinstvenom njena je prilagodljivost i izdržljivost. Osmišljena je za rad tijekom duljeg razdoblja, s kapacitetom pokrivanja velikih udaljenosti i duljeg boravka na moru. S dužinom od 90 metara i istisninom od 2000 tona, HMS Trent ima doplov od oko 5500 nautičkih milja, a postiže maksimalnu brzinu od 25 čvorova, odnosno 46 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: European Defense | Dung Tran Military

Ključna karakteristika broda HMS Trent je velika i otvorena krmena paluba, pogodna za opremanje različitom opremom za gašenje požara, pomoć u katastrofama i rad protiv onečišćenja. Paluba može primiti do šest kontejnera, što omogućuje nošenje dodatnih zaliha, radionica, spremnika za protuminsku potporu, ronilačkog rekompresijskog kontejnera ili medicinske opreme. Za rukovanje kontejnerima ugrađena je i teška dizalica nosivosti 25 tona.

Od Trentova naoružanja valja istaknuti Oerlikonov top DS30B kalibra 30 milimetara na prednjem dijelu. Riječ je o topu dizajniranom za obranu od projektila kratkog dometa, granata i eksploziva, a njima se upravlja putem daljinske konzole. Tu su i četiri automatska topa Oerlikon KAA200 kalibra 20 milimetara, koja mogu ispaliti 1000 metaka na udaljenosti od 2000 metara, kao i dvije strojnice opće namjene.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Navy Lookout

Kao senzore HMS Trent koristi Kelvin Hughesov navigacijski radar i najnoviju inačicu Scanterovog pomorskog 2D radara 4103 za nadzor zraka i površine, a on otkriva ciljeve u neposrednoj blizini i do radarskog horizonta u nepovoljnim uvjetima. Slike visoke rezolucije tog radara daju svijest o situaciji u misijama potrage pa sve do samoobrane. Treba reći i to da na palubu Trenta može sletjeti helikopter, kao i nekoliko manjih bespilotnih letjelica, a posadu čini 50 mornara i časnika.