RASPRAVA U PHILADELPHIJI

Britanski pravnici: SAD je protupravna država!

22.10.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Nisu Srbi i Hrvati jedini koji se vole nadmetati u povijesnopravnom palamuđenju: grupa britanskih pravnika susrela se ovih dana u Philadelphiji s američkim kolegama kako bi im pokušala dokazati da je SAD u svojoj historijskoj srži – protuzakonita tvorevina

Nije se, doduše, raspravljalo o genocidu nad milijunima sjevernoameričkih indijanaca, nego o pravnoj prirodi Deklaracije o neovisnosti, temeljnog političkog dokumenta iz 1776. godine.

Thomas Jefferson i ostala državotvorna družina iz 13 američkih kolonija – budućih država - tog su se ljeta skupili na Drugom kontinentalnom kongresu kako bi raspravljali o problemima koji su se taložili pod monarhističkom čizmom. Rezultat Kongresa bila je čuvena Deklaracija o neovisnosti koja je, osim što je najavila rat, u svjetskim okvirima postala dokument-temeljac suvremene demokracije i shvaćanja ljudskih prava.

No neki britanski pravni stručnjaci i danas su voljni tvrditi da ujedinjene američke države nisu posjedovale pravnu osnovu za proglašenje neovisnosti. BBC prenosi teze britanske strane, po kojoj odcijepljenje 'nije legalna ni prikladna metoda za rješavanje unutarnjih sporova. 'Što ako bi se Texas danas odlučio odcijepiti? Tome se suprostavljao i Lincoln, i bio je u pravu', tvrde britanski eksperti, navodeći da su se tvorci danas najveće sile na svijetu vodili 'prirodnim pravom', koje je nedifiniran koncept, te 'samorazumljivim istinama' koje ne zahtijevaju dokazivanje. Čini se da je glavno pitanje u debati bilo je li temeljni motiv za odcijepljenje bio otpor tiraniji, ili pak nastojanja američkih kolonizatora da riješe porezna pitanja i dugove nastale u ratovima s francuskim kolonijama iz današnje Kanade.

Jesu li se juristički umovi u svojim komparativnim analizama doticali zemalja poput Slovenije, Hrvatske, Kosova, Abhazije ili Čečenije – BBC ne navodi, ali se spominju argumenti američke strane, po kojima je značenje američke deklaracije opravdalo niz emancipacijskih pokreta u svijetu koji su od strane međunarodne zajednice protumačeni kao ispravni i pravedni.