DIPLOMACIJA IM MILIJA

Britanski parlamentarci protiv zračnih udara u Siriji

03.11.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Britansko parlamentarno povjerenstvo za vanjske poslove izjasnilo se u utorak protiv britanskih zračnih udara u Siriji, ocjenjujući u izvješću da bi se London trebao usredotočiti na diplomatske napore da onamo vrati mir

'Smatramo da ne bi trebalo jačati britansko vojno djelovanje u Siriji bez koherentne međunarodne strategije koja bi imala realne izglede pobijediti IS i prekinuti građanski rat u Siriji', ocjenjuju članovi tog povjerenstva.

Istodobno je nekoliko britanskih dnevnika, među kojima Times i Guardian, u utorak objavilo da je premijer David Cameron odustao od upućivanja tog pitanja na novo glasovanje donjem domu parlamenta zbog nedovoljno velike podrške unutar njegove stranke i oporbe.

Cameronova služba je opovrgnula te navode. 'Premijerovo stajalište nije se promijenio. Ponovio je da će se o tom pitanju raspravljati u parlamentu samo u slučaju da postoji jasan konsenzus, a to se nije promijenilo', kazao je izvor iz britanske vlade.

Krajem ljeta 2013. Cameron nije uspio dobiti pristanak parlamenta za udare u Siriji. Opečen tim porazom, otad ustrajno ponavlja da će takav prijedlog ponovno iznijeti na glasovanje samo ako bude siguran u podršku velike većine zastupnika.

Britanska vojska trenutno izvodi napade na Daesh (samozvana Islamska država) u Iraku u okviru međunarodne koalicije predvođene SAD-om.