predvodnik cijepljenja

Britanski ministar: Prijeti nam manjak cjepiva zbog kašnjenja iz Indije

18.03.2021 u 16:36

Bionic
Reading

Velikoj Britaniji idući mjesec prijeti manjak cjepiva zbog kašnjenja pošiljke iz indijskog Serum Institutea koji proizvodi cjepivo AstraZenece, objavio je u četvrtak ministar zdravlja Matt Hancock

Britanija je predvodnik cijepljenja među najvećim svjetskim ekonomijama, no zdravstveni dužnosnici u srijedu su upozorili da će se ono usporiti od 29. ožujka, prvotno ne otkrivši razlog.

„Imamo kašnjenje dogovorene pošiljke iz Serum Instituta iz Indije“, rekao je Hancock u četvrtak zastupnicima.

Britanija koristi cjepiva Pfizera i AstraZenece, a od ukupno 100 milijuna doza AstraZenece njih 10 milijuna je naručeno iz Indije.

Glasnogovornik indijskog instituta priopćio je kako je Britancima prije par tjedana dostavljeno 5 milijuna doza.

„Pokušat ćemo kasnije dostaviti više, temeljem trenutne situacije i zahtjeva programa imunizacije indijske vlade“, dodao je.

I dok britanski dužnosnici govore o kašnjenju, Pfizer i AstraZeneca u srijedu su objavili kako će njihove pošiljke stići u dogovoreno vrijeme.

Glasnogovornik AstraZenece u srijedu je rekao da britanska proizvodnja normalno funkcionira.

Hancock je kazao da kasni i pošiljka od 1,7 milijuna cjepiva jer se mora ponovno ispitati, no nije otkrio čijeg proizvođača.

„Ovakvi događaji mogu se očekivati u tako kompleksnom pothvatu proizvodnje“.

Britanski ministar ipak je odbacio glasine da zbog kašnjenja u travnju nijedna odrasla osoba neće dobiti prvu dozu cjepiva, no naglasio je da je važno da ima dovoljno cjepiva kako bi oni koji su dobili prvu dobili i drugu dozu unutar 12 tjedana.

Dosad je prvu dozu u Britaniji primilo 25,27 milijuna ljudi, odnosno 48 posto odraslih. Država će u narednim danima prijeći 50 posto, prenosi agencija Reuters.

Ministar stanovanja Robert Jenrick je ranije rekao da će se u svibnju nabavka cjepiva ubrzati, a da bi u travnju trebala početi stizati ona od Moderne. Hancock je kazao da će se to dogoditi „u narednim tjednima“.

Objava o usporavanju pošiljaka cjepiva u Britaniju poklopila se s tenzijama s Europskom unijom koja je nezadovoljna razinom izvoza cjepiva AstraZenece iz Britanije.

EU je u srijedu zaprijetio da će zabraniti izvoz cjepiva u Britaniju kako bi sačuvala doze za svoje građane. Britanci iz EU-a uvoze Pfizerovo cjepivo.