usporava procijepljenost

Britanija suočena sa značajnim smanjenjem opskrbe cjepiva protiv covida-19

17.03.2021 u 21:49

Bionic
Reading

Velika Britanija suočit će se sa značajnim smanjenjem količine cjepiva protiv covida-19 od 29. ožujka zbog smanjenja proizvodnje, priopćeno je u srijedu, čime će procijepljenost usporiti jedna od država koja je prva započela s uvođenjem cjepiva

Britanija je na dobrom putu da u sljedećih nekoliko dana da prvu dozu cjepiva protiv covida-19 polovici odraslog stanovništva, a u srijedu je taj broj prešao 25 ​​milijuna.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je opskrba često oscilirala, ali da je zemlja ostala na putu da cijepi prioritetnu skupinu do 15. travnja, a sve odrasle do kraja srpnja.

U tjednu koji počinje 29. ožujka doći će do znatnog smanjenja, a "trenutno su predviđanja da će se problem nastaviti tijekom razdoblja od četiri tjedna".

Pfizer je nakon toga objavio da je na dobrom putu da ispuni ciljeve distribucije cjepiva u Velikoj Britaniji u skladu s dogovorenom mjesečnim rasporedom.

Britanija koristi cjepiva Pfizera i AstraZenece.

Bruxelles je u srijedu zaprijetio zabranom izvoza cjepiva protiv covida-19 u Veliku Britaniju kako bi se zaštitile oskudne doze za vlastite građane jer su frustrirani zbog nedostatka isporuka AstraZenece iz Britanije u EU.