TEŠKA ŠTEDNJA

Britanski ministar financija oštro reže socijalnu pomoć

08.10.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Britanska konzervativna vlada skinut će još deset milijarda funta na godinu iz proračuna socijalne pomoći, a ministar financija George Osborne u ponedjeljak je najavio i druge rezove u idućoj fazi štednje izaberu li Britanci ponovno konzervativce.

Izbore 2015. vjerojatno će odlučiti zdravlje gospodarstva te pitanje kojom se brzinom treba boriti protiv deficita i na koja će se područja porezne politike i potrošnje koja stranka usredotočiti radi uravnoteženja britanskih javnih financija, piše Reuters.

Konzervativci koji tvrde da će rast smanjiti deficit i pomoći im da dobiju iduće izbore, muče se s recesijom i nizom pogrešaka zbog kojih u anketama imaju čak deset posto manje potpore nego laburisti.

Ministar financija George Osborne i premijer David Cameron žele iskoristiti godišnju stranačku konferenciju u Birminghamu da Britancima pošalju sliku mudrog gospodarstva i vrate potporu.

Nadaju se da će glasači pozdraviti dodatni rez od deset milijarda funta u potrošnji na socijalu, jer to područje mediji često prikazuju kao 'rasadište gotovana i rasipnika'.

'Kako opravdati dijeljenje stanova mladima koji nikad nisu radili', rekao je Osborne stranačkim kolegama u Birminghamu.

'Obećali smo britanskome narodu da ćemo popraviti gadno uništeno gospodarstvo. Završit ćemo posao koji smo počeli', rekao je taj bliski Cameronov saveznik, kojega su u rujnu na dodjeli medalja na paraolimpijskim igrama u Londonu gomile izviždale.