NAPUŠTAJU EU

Britanska vlada neće dopustiti zastupnicima da blokiraju Brexit

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2017 14:57
  • Objavljeno 06.02.2017 u 14:57
Theresa May

Theresa May

Izvor: Reuters / Autor: UMIT BEKTAS

Zastupnici koji žele promijeniti strategiju britanske vlade za Brexit neće moći blokirati izlazak Velike Britanije iz Europske unije, poručila je danas glasnogovornica britanske vlade, uoči parlamentarne rasprave o mogućim amandmanima na prijedlog zakona o Brexitu

'Mislim da bismo trebali imati jasan prijedlog zakona koji će vladu ovlastiti da provede odluku britanskog naroda', rekla je glasnogovornica premijerke Therese May novinarima, dodajući da će parlament glasati o konačnom dogovoru s EU-om.

'Nećemo dopustiti pokušaje da se ostane u Europskoj uniji i ponovno joj se pristupi na stražnja vrata.'

Proeuropski britanski zastupnici traže veću transparentnost i nadzor nad pregovorima te veći utjecaj na konačni dogovor. Britanski zastupnici počeli su u ponedjeljak još jednu rundu rasprava o prijedlogu zakona o Brexitu, koji je prvu prepreku premostio prošli tjedan.

Britanski zastupnici 1. veljače dali su 'zeleno svjetlo' nastavku rasprave o nacrtu zakona kojim se vladu ovlašćuje da aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora.

Donji dom britanskog parlamenta trebao bi donijeti konačnu odluku o prijedlogu zakona o Brexitu u srijedu, a potom će on biti upućen Domu lordova na razmatranje gdje se očekuje da će biti prihvaćen na vrijeme da bi Theresa May mogla ispuniti svoje obećanje o pokretanju Članka 50 Lisabonskog ugovora.

Theresa May se obvezala da će nakon referenduma 23. lipnja postupak izlaska iz EU-a pokrenuti do kraja ožujka i da će poštovati taj vremenski plan. Britanska vlada je strategiju o Brexitu objavila u Bijeloj knjizi prošli tjedan a u njoj rekapitulira već zacrtane glavne smjernice, među kojima je i napuštanje zajedničkog tržišta.

Ta Bijela knjiga sa 77 stranica koju je javnost s nestrpljenjem očekivala, polazi od istih 12 točaka koje je premijerka Theresa May izložila 17. siječnja u govoru u kojemu je hvalila 'neovisnu i u pravom smislu globalnu Veliku Britaniju'. Dokument potvrđuje britansku spremnost da napusti ne samo Europsku uniju, sukladno želji koju su Britanci izrazili na referendumu 23. lipnja 2016., nego i zajedničko tržište i Sud pravde Europske unije (CJEU).

Glavna zadaća, opetuje se u dokumentu, jest 'preuzeti nadzor' nad imigracijom, što se kosilo s načelom slobode kretanja radnika u EU-u, zadržavajući 'najbolji mogući pristup' zajedničkom tržištu s pola milijarde potrošača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!