limitirana stopa

Britanija: Samo se 29% hospitaliziranih zbog covida oporavi unutar godinu dana

25.04.2022 u 08:23

Bionic
Reading

Manje od 30 posto oboljelih od covida-19 koji su bili hospitalizirani zbog komplikacija izazvanih tom bolešću u potpunosti se oporavilo godinu dana od početka zaraze, iznenađujući su rezultati istraživanja o utjecaju dugog covida na pacijente u Velikoj Britaniji

Tim znanstvenika i liječnika sa Sveučilišta Leicester, među ostalim je ustanovio da je stopa oporavka nakon hospitalizacije lošija među ženama nego među muškarcima, a na izglede da se pojedincima poboljša zdravstveno stanje vjerojatno je negativno utjecala i pretilost, piše Guardian.

Među simptomima koje su pacijenti prijavljivali godinu dana od početne infekcije bili su umor, bol u mišićima, loš san i nedostatak daha.

"S obzirom na to da je u posljednje dvije godine u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog covida-19 hospitalizirano više od 750.000 ljudi, već sada je iz našeg istraživanja prilično jasno da će posljedice ove bolesti biti goleme", rekla je Rachael Evans, jedna od glavnih autorica studije.

Tim znanstvenika i liječnika istaknuo je kako rezultati studije ukazuju na to da sada postoji hitna potreba za osmišljavanjem novih načina borbe i sprečavanja takozvanog dugog covida.

“Bez učinkovitog liječenja dugi covid bi mogao postati vrlo rasprostranjeno dugoročno stanje”, rekao je suautor studije, profesor Chris Brightling.

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni u nedjelju na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID) u Lisabonu, obuhvatilo je analizu podataka prikupljenih među više od 2000 pacijenata iz 39 bolnica britanskog NHS-a. Svi su hospitalizirani nakon zaraze covidom.

Naknadna procjena njihova zdravstvenog stanja obavljena je pet mjeseci kasnije, a potom još jedanput nakon godinu dana.

"Ustanovili smo da se samo 25 posto pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 u potpunosti oporavilo pet mjeseci nakon izlaska iz bolnice. Ta se brojka tek neznatno povećala – na 29 posto nakon godinu dana”, rekla je Evans.

“Radi se o prilično limitiranoj stopi oporavka kada je posrijedi poboljšanje mentalnog zdravlja pacijenata, poboljšanje normalne funkcije organa i kvalitete života. Rezultati su nas prilično iznenadili.”

Lošiju stopu oporavka znanstvenici su zamijetili među ženama, među pretilim osobama i onima koji su za vrijeme boravka na liječenju u bolnici bili na mehaničkoj ventilaciji.

“Ustanovili smo da veća vjerojatnost od hospitalizacije u slučaju komplikacija povezanih s covidom prevladava među muškom populacijom, ali oni imaju veće šanse da se po izlasku iz bolnice brže oporave. Istraživanje je pokazalo da su žene i pretile osobe sklonije sporijem oporavku godinu dana nakon zaraze covidom", rekla je Evans.

Profesorica Louise Wain, jedna od autorica studije kazala je da je kritičan čimbenik za ovako niske stope oporavka bio izostanak dugotrajnijeg liječenja covida.

“Naime, ne postoje specifični terapijski lijekovi za dugotrajni covid, a podaci do kojih smo došli u ovoj studiji ukazuju na hitnu potrebu za što učinkovitijim načinima liječenja", rekla je Wain.

Istraživači su ustanovili da su mnogi pacijenti koji su nakon hospitalizacije prijavili disfunkciju organa patili od trajne upale. "Ovi bi pacijenti vjerojatno dobro reagirali na metode liječenja koje će se fokusirati na liječenje upala", dodala je Wain.

Problem golemog utjecaja covida-19 na zdravlje stanovnika Velike Britanije istaknut je prošli tjedan nakon što je Ured za nacionalnu statistiku objavio brojke koje upućuju na to da se, od početka pandemije covidom u Engleskoj zarazilo više od sedamdeset posto stanovnika.

Procjena se temelji na testiranju uzoraka više od 500.000 pojedinaca, a oni pokazuju da se u Engleskoj između 27. travnja 2020. i 11. veljače 2022. covidom zarazilo 71 posto stanovnika.

No stručnjaci smatraju da je spomenuta brojka podcijenjena, s obzirom na utjecaj najnovijeg vala infekcija uzrokovanog omikron varijantom, koji je najveću prevalenciju dosegnuo nakon veljače.

“Kad smo prestali prikupljati podatke, broj zaraženih je postupno počeo rasti. Mogli bismo zaključiti da je od covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu oboljela većina stanovnika", rekao je profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin sa Sveučilišta Oxford.

Ured za nacionalnu statistiku je otkrio i da broj slučajeva zaraze koronavirusom trenutačno pada širom zemlje, što ukazuje na to da je najnoviji val bolesti dosegao svoj vrhunac.

Procjenjuje se da je prošli tjedan u Velikoj Britaniji covidom bilo zaraženo oko 3,8 milijuna ljudi, u usporedbi s vrhuncem od 4,9 milijuna prije mjesec dana, kada je broj slučajeva zaraze dosegao najvišu razinu od početka pandemije.