otvoreno

Povratak u normalu; Capakova zamjenica: Sutra je veliki dan za sve nas; mjere s kojima smo živjeli dvije godine ostaju 'iza nas'

07.04.2022 u 22:44

Bionic
Reading

Zbog povoljne epidemiološke situacije korak smo bliže povratku normalnom životu. Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere - ukida se obveza nošenja maske, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Kakve je posljedice na zdravlje građana ostavila pandemija izazvana koronavirusom? Jesu li građani zbog straha od virusa izbjegavali sistematske preglede i preventivne pretrage? Hoće li porasti broj oboljelih od malignih bolesti i povećati se smrtnost jer se bolest otkriva tek u poodmakloj fazi? Prijeti li nam nakon pandemije COVID-a epidemija malignih bolesti?

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno je rekla kako je sutra veliki dan za sve nas jer sve mjere s kojima smo živjeli dvije godine 'ostaju iza nas'.

Naglašava kako je situacija u Hrvatskoj povoljna i puno bolja od nekih zemalja u našem okruženju, gdje su brojke novooboljelih i 10 puta veće nego u Hrvatskoj.

Na pitanje postoji li bojazan od novih varijanti virusa, Pavić Šimetin je rekla kako je teško govoriti o tome. Kako kaže to su varijante koje su trenutno pod monitoringom.

Na pitanje što se događa u Šangaju s obzirom da je 25 milijuna ljudi u lock downu, Pavić Šimetin je rekla kako je najvjerojatnije kod njih omikron varijanta, ali kako je to vrsta strategije borbe protiv korone, gdje je princip nulte tolerancije prema COVID-u.

Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb (KBC) je naglasio kako zdravstveni djelatnici, kao i pacijenti i dalje moraju nositi maske. Smatra kako pacijenti koji imaju COVID potvrde, trebaju ih pokazati kako bi se ubrzao primitak bolesnika u bolnički sustav.