LIBIJSKI TERORIZAM

Britanija od nove libijske vlasti traži pmoć oko Lockerbija

26.09.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Škotski tužitelji su od libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća zatražili pomoć u traženju informacija koje bi ih mogle dovesti do imena ostalih osoba osumnjičenih za sudjelovanje u napadu na američki zrakoplov nad škotskim Lockerbiejem 1988.

'Od NTC-a smo zatražili da nam omoguće uvid u dokumente te razgovor sa svjedocima koji bi nam mogli pomoći u istragama koje vodimo', rekla je u ponedjeljak glasnogovornica škotskog tužiteljstva. U eksploziji zrakoplova Pan Ama iznad škotskog gradića Lockerbieja poginulo je 270 osoba, putnika i članova posade, većinom Amerikanaca, u prosincu 1988.

Bivši libijski agent Abdel Baset Megrahi jedina je osoba osuđena 2001. na doživotni zatvor zbog umiješanosti. Megrahi je oslobođen iz humanitarnih razloga 20. kolovoza 2009. kad su mu liječnici dijagnosticirali rak prostate u terminalnoj fazi procijenivši da su mu preostala tek tri mjeseca života. U Libiju se vratio kao heroj i sastao s Moamerom Gadafijem.

Njegovo oslobađanje osudila je javnost u SAD-u, a britanski premijer David Cameron kasnije je rekao da je odluka škotskog ministarstva pravosuđa bila pogrešna. 'Lockerbie je još uvijek otvoreni slučaj s obzirom na umiješanost više osoba u ubojstvo 270 ljudi', rekla je glasnogovornica škotskog tužiteljstva.

Tužiteljstvo smatra da Megrahi nije djelovao sam. Njegov suoptuženik Al Amin Kalifa Fimah oslobođen je te zrakoplovom prebačen u Tripoli. 14. ožujka 2002. peteročlano vijeće različitih sudaca škotskog visokog suda potvrdilo je presudu protiv Megrahija. Fimah je prošli mjesec za švedski list Expressen izjavio kako smatra da bi se pred sudom trebao naći i svrgnuti vođa Gadafi zbog sumnje da je naredio podmetanje bombe u zrakoplov. U ožujku je bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil, sada predsjednik NTC-a, izjavio kako raspolaže dokaze o Gadafijevoj umiješanosti u podmetanje bombe na letu 103.