pandemija ne jenjava

Britanija i Portugal i dalje ruše crne rekorde po broju zaraženih koronavirusom

20.01.2021 u 19:52

Bionic
Reading

Velika Britanija ponovno je u srijedu imala rekordni broj umrlih od koronavirusa kao i Portugal u kojem je i broj oboljelih narastao za 40 posto u odnosu na dan ranije

U Velikoj Britaniji je u srijedu umrlo još 1820 oboljelih od novog koronavirusa, novi crni dnevni rekord od početka pademije.

Uz te podatke ministarstva zdravstva ukupan broj umrlih u Britaniji iznosi 93.290, najviše u Europi.

U 24 sata, prijavljeno je 38.905 novozaraženih, što potvrđuje pad broja zaraženih posljednjih dana, od ukupno više od 3,5 milijuna slučajeva.

Iako je broj zaraza u jasnom padu posljednjih dana, vlasti upozoravaju da se treba strpiti da to bude vidljivo i u padu hospitalizacija i smrti.

Suočeni od kraja godine s porastom broja zaraza koji se pripisuje novoj zaraznijoj varijanti virusa, britanske vlasti su naredile strogu karantenu i zatvorile škole.

Britanija je krenula u kampanju cijepljenja prošli mjesec i vlada želi cijepiti sve starije od 70 godina i medicinsko osoblje do sredine veljače, ili oko 15 milijuna ljudi. 

Portugal je također imao u srijedu rekordni broj umrlih, njih 219, a broj novozaraženih u jednom dana je skočio s 10.455 u utorak na 14.647 u srijedu, ili 40 posto više. Bolnice su pod teškim pritiskom velikog broja oboljelih i umrlih. 

Zemlja s 10 milijuna stanovnika ima ukupno 581.605 zaraženih od početka pandemije.

Oko 45 posto novih slučajeva zaraze koncentrirano je u području Lisabona, gdje brzo ponestaje kreveta za oboljele od koronavirusa. 

U sklopu nove karantene uvedene u petak, sve službe koji nisu nužne su zatvorene i ljudi su pozvani da ostanu doma.

 Ali škole su otvorene bez obzira na kritike koje stižu sa svih strana.